Petak 11.09.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti

Pakleni plan za jug Srbije

Fonet
Prete i ratom: Veličanje albanske zastave u Preševu

- Ideja je da se na jug Srbije ponovo vrate tenzije i Albanci značajnije uključe u rešavanje konačnog statusa Kosmeta - otkriva izvor "Vesti" iz albanskih izvora.

Neki beogradski mediji kalkulišu da ovaj "plan" podrazumeva i izazivanje nemira, a da ima apsolutnu podršku vlasti u Prištini.

Predsednik Koordinacionog centra za jug Srbije Zoran Stanković kaže za naš list da je svaka ideja o izazivanju nemira neutemeljena u faktičkom stanju na jugu Srbije.

- Činjenica je da ideja o izglasavanju deklaracije kojom bi se stvorila zajednica ili asocijacija albanskih opština Preševa, Bujanovca i Medveđe nije ništa novo. I ranije je bilo sličnih pokušaja. U krajnjem slučaju, sve da se ta deklaracija i izglasa ona ni za koga neće biti obavezujuća, a uveren sam da albanskim liderima s juga Srbije najmanje odgovara podizanje tenzija ili izazivanje nemira - ističe Stanković i naglašava da Srbija neće dozvoliti izazivanje krize u ovom delu države.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje za "Vesti" da je ideja o stvaranju asocijacije albanskih opština nastavak "kontinuiranog, usaglašenog pokušaja Prištine i albanskih političkih lidera s juga" da se uključe u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Srbi, zapamtićete nas!


Albanski lideri s juga Srbije, kako tvrde mediji, zapretili su da će organizovati albanski narod s juga Srbije i s Kosmeta na proteste ukoliko Beograd bude protiv stvaranja zajednice albanskih opština na jugu Srbije.
- Biće to naš žestok odgovor na ono što su Srbi dobili na Kosovu. Zapamtiće nas - navodno je zapretio jedan od predsednika opština s juga Srbije.

- Ideja o formiranju albanskog pandana Zajednici srpskih opština je neprihvatljiva. Srbi na Kosmetu su od dolaska međunarodnih snaga bili potpuno obespravljeni, bezbednosno ugroženi, stotine hiljada ih je proterano, a oni koji su ostali su i dalje građani drugog reda. S druge strane, položaj Albanaca na jugu Srbije je apsolutno drugačiji i tu ne može da se pravi nikakva paralela. Zato Albanci s juga Srbije pokušavaju da internacionalizuju svoj položaj, mada im je međunarodna zajednica do sada slala jasnu poruku da nemaju za to podršku - ističe Drecun i ocenjuje da će Srbija "znati da odgovori" na moguću provokaciju.

- Treba apelovati na racionalnost kod onih koji stoje iza pretnje da će izazvati nemiri i protesti. Srbija će najpre političkim kanalima preduprediti takve pokušaje, a uveren sam i da će odmerenom reakcijom uspeti da neutrališe sve koji bi na ekstreman način rešavali probleme - zaključuje Drecun.

Zloupotrebe "pod tepih"

Izvor "Vesti" tvrdi i da iza pokušaja stvaranja Asocijacije albanskih opština, odnosno izazivanja tenzija stoje neki albanski lideri koji su brojnim zloupotrebama oštetili budžet Srbije.
- S jedne strane, kad je reč o finansiranju, oni su veoma kooperativni sa državom Srbijom, pa se neki čak i slikaju sa srpskom zastavom iza, ali, kako bi prikrili brojne marifetluke, najlakše im je da zaigraju na "nacionalnu kartu". Ta priča je do sada više puta uspešno prolazila - kaže naš izvor.

 

Tajni sastanak

Kako pišu beogradski mediji, "pakleni plan", kako su ga nazvali, smišljen je na "tajnom sastanku"
"Na tajnom sastanku koji je održan u Preševu u ponedeljak, a na kome su prisustvovali Jonuz Musliu, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca i njegov zamenik Šukri Imeri, zatim Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac i Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo dogovoreno da je da se sutra, 12 septembra, održi Sednica saveta albanskih odbornika iz ove tri opštine s juga. Iako je planirano da deklaraciju o osnivanju opština nastanjenih albanskim stanovištvom formalno predlože njihovi odbornici iza svega zapravo stoje njih četvorica koji već imaju podršku kosovske vlade", otkrivaju beogradski mediji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online