Četvrtak 10.09.2015.
18:15
sputnjik

Pretnje Rusiji - samoreklama Islamske države

Reuters
Samoreklama ID

Po mišljenju eksperata, samo saopštenje Islamske države govori da borci koji su zauzeli deo Sirije i Iraka pokušavaju da stave Rusiju u isti red sa drugim zemljama koje se nalaze pod njihovim uticajem.

Takva saopštenja i pretnje su svojevrsna samoreklama, smatra član ekspertskog saveta Komiteta Državne dume za bezbednost i borbu protiv korupcije, istoričar Aleksej Plotnikov.

- Islamska država aktivno vodi borbu u informacionoj areni. I u toj sferi je potrebno naneti Rusiji terorističke udarce. Znam da se već ulažu određeni napori da se pripreme odgovarajuće antipropagandne mere - rekao je Plotnikov za Sputnjik.

Istovremeno, realna vojna pretnja od Islamske države za Rusiju trenutno ne postoji, uveren je on.

- Postoji potencijalna pretnja. Ali ona je mnogo niža nego u zemljama Bliskog i Srednjeg istoka. Tamo je to očigledno, a za nas je pitanje vremena. To nam daje određenu vremensku prednost kako bismo se pripremili za moguću pretnju i eliminisali je ukoliko se približi - naveo je ekspert.

Prema njegovim rečima, takva priprema je već u toku i daje rezultate.

- Suprotstavljanje Islamskoj državi dešava se na propagandnom polju. Specijalne službe prate agitatore i one koji vrbuju teroriste. Imamo i neophodne oružane formacije za odbijanje konkretnih vojnih napada ukoliko dođe do toga - rekao je Aleksej Plotnikov.

2024 © - Vesti online