Ponedeljak 10.05.2010.
14:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

U subotu pola godine od smrti patrijarha Pavla

Iznošenje kovčega patrijarha Pavla iz Saborne crkve u Beogradu

Parastos će biti održan pored patrrijarhove večne kuće u porti ove svetinje, a prethodiće mu sveta arhijerejska liturgija koju će predvoditi patrijarh Irinej u manastirskoj crkvi.


Patrijarh Pavle (Gojko Stojčević) preminuo je 15. novembra 2009. godine u 96. godini, posle dvogodišnjeg lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.


Na čelu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo je 19 godina kao 44. patrijarh Pećkoga trona. Prethodno je 34 godine bio episkop raško-prizrenski.
 

Patrijarh Pavle

Od patrijarha Pavla se oprostilo i na večni počinak ga ispratilo oko milion ljudi, što u mimohodu u Sabornoj crkvi gde je bio izložen odar četiri dana, što u pogrebnoj povorci tokom sahrane 19. novembra prošle godine.

Među njima su bili i patrijarhovi najbliži srodnici, potomci njegovog rođenog brata Dušana: Pavlov sinovac Gojko Stojčević sa porodicom iz Hamburga i sinovica Nadežda Knežević iz Minhena, kao i porodica Dušanove unuke Snežane Milković iz Beograda.


Patrijarh Pavle je po sopstvenoj želji sahranjen u porti beogradskog manastira Rakovica, pored patrijarha Dimitrija.

2024 © - Vesti online