Sreda 09.09.2015.
17:10
J. L. Petković - Vesti

Postavljen spomenik Živku Grkoviću u Orahovcu

Vesti
Prijatelji odali poštu Živku Grkoviću

Devet godina nakon smrti podigli su i osveštali spomenik Živku, o kome i drugari i meštani Orahovca imaju samo najlepše reči.

Ističu da je bio dobar čovek, humanista i da je mnogo voleo svoje parče Metohije u kojoj se rodio i porastao, te da je moga dela činio za svoj narod i svoj Orahovac.

Spomenik je podignut na inicijativu lidera SPOT-a Momčila Trajkovića, koji je Živka opisao kao velikog čoveka ne samo za Orahovac i Veliku Hoču, već i za celo Kosovo i Metohiju.

- Duboko sam se razočarao, rastužio i zaplakao, kada sam video grob bez obeležja i spomenika, zapušten u korovu. Do srži me je dirnula nesrećna sudbina ovog dobrog čoveka, patriote i narodnog poslanika. Odlučio da predložim prijateljima da mu vratimo dostojanstvo. U Orahovcu smo se skupili i osveštali krst, onako kako ovaj dobar čovek zaslužuje. Sada, i mi njegovi prijatelji možemo podići glavu, jer našeg druga nismo prepustili zaboravu, kazao je Trajković.

Živkovi prijatelji i zahvalni meštani Orahovca taj dan su se podsetili na veliko srce svog sugrađanina.

- Živko je bio narodni čovek, čovek koji je živeo za svoj narod. Smisao njegovog života je bilo nesebično pomaganje i davanje svom kraju i narodu, kako bi mogao da ostane i opstane u svim ovim teškim vremenima. Nažalost, tu bitku nije mogao do kraja da sprovede jer je oboleo, kazao je Dejan Jovanović.

Živko Grković je bio poslanik u prvom višestranačkom parlamentu Narodne skupštine Republike Srbije, gde je bio i član Odbora za Kosovo i Metohiju. Čuven je po tome što je kao nezavisni kandidat na prvim višestranačkim izborima pobedio kandidata tada moćne Socijalističke partije Srbije.

I danas se pamte njegove akcije za gradnju infrastrukture, a između ostalog, zaslužan je za gradnju vodovoda u Velikoj Hoči i zapošljavanje mladih ljudi u svom kraju. Inicirao je i vodio mnoge humanitarne akcije u saradnji sa dijasporom, a posebno nakon rata 1999. godine.

2024 © - Vesti online