Četvrtak 10.09.2015.
01:30
24sata.rs

Zašto bole grudi pred menstruaciju?

pixabay.com
Zbog bola u grudima mnoge žene ne mogu normalno da spavaju

Dobra vest je da je bol u grudima prilikom PMS-a (predmenstrualnog sindroma) sasvim normalna stvar i procenjuje se da oko 70 odsto žena oseća jači ili slabiji bol nekoliko dana pred menstruaciju. Loša vest je da pomoći nema - jer se ovde ne radi ni o kakvom poremećaju, pa bi "lečenje" bolnih grudi bilo podjednako besmisleno kao i "lečenje" menstruacije.

- Grudi su u ovom periodu kod žena osetljivije, primetno veće, često bolne na dodir i mogu da se jave neravine, zbog čega se pregled grudi nikad ne vrši u tom periodu. Do toga dolazi zbog hormona, jer je u ovom periodu u ženskom organizmu pravi vatromet hormona koji utiču i na grudi i na limfne žlezde - ističe ginekolog dr Mima Fazlagić.

U prvom delu menstrualnog ciklusa nivo hormona estrogena skače, zbog čega tkivo dojki natiče. Zatim se oslobađa jajna ćelija, a telo povećava nivo hormona progesterona kako bi se ojačao zid materice. U prevodu - organizam se svakog meseca priprema za trudnoću, pa se i grudi pripremaju za dojenje, jer zbog progesterona i mlečne ćelije u grudima natiču.

Ako do trudnoće nije došlo, jajna ćelija se izbacuje putem menstruacije, ali grudi ostaju osetljive i natečene sve dok menstruacija ne krene. Zatim se stvari smiruju, tkivo se ponovo svodi na normalu, a osetljivost i bol nestaju.O tome koliko nekim ženama ovaj bol smeta, jasno svedoči i činjenica da postoje posebni jastuci za taj deo meseca, kako bi žene mogle neometano da spavaju sa strane i na stomaku. Nažalost, pravog leka nema, a iako analgetici mogu da pomognu ne preporučuje se bespotrebno kljukanje lekovima.

Ono što, po mišljenju mnogih stručnjaka, može da pomogne kako sa bolom u grudima tako i sa samom menstruacijom jeste pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Studije su pokazale da žene koje vode zdrav život imaju blaže simptome PMS-a, pa ako vam ovo predstavlja veliki problem pokušajte da izbacite so iz ishrane (koja inače dovodi do naticanja), zatim smanjite unos šećera, kofeina, alkohola i mlečnih proizvoda.

Vežbanje se preporučuje, ali bi u periodu kada su grudi osetljive trebalo oprezno da birate vrstu fizičke aktivnosti - jer trčanje svakako nije dobra ideja. Umesto toga, odlučite se za statične vežbe.

2024 © - Vesti online