Sreda 09.09.2015.
11:53 >> 12:23h
Tanjug, Srna

Iran otvorio nebo za ruske avione koji lete u Siriju

Ministarstvo odbrane
Rusi našli put do Sirije (Foto: Ilustracija)

Grčka je pre dva dana objavila da je od Rusije dobila obaveštenje da ruski transportni avioni ubuduće neće koristiti grčki vazdušni prostor, a Bugarska je odbila da otvori vazdušni koridor za ove letove.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u sredu rano ujutru da će Rusija nastaviti da snabdeva Siriju humanitarnom pomoći zaobilazeći vazdušni prostor Bugarske i Grčke, koristeći alternativne pravce.

- Naravno, pronaći ćemo alternativne pravce - naveo je Rjabkov, odgovarajući na pitanje novinara da li će isporuka humanitarne pomoći Siriji biti nastavljena posle odluke Sofije i Atine da ne dozvole prelet ruskih aviona, ali nije precizirao kojim vazdušnim putem će oni leteti.

Ruski diplomata izrazio je žaljenje što su neke zemlje pod pritiskom Vašingtona i Brisela odstupile od svojih međunarodnih dužnosti zatvarajući svoje vazdušne koridore za dostavljanje humanitarne pomoći.

Atina: Nismo razljutili Rusiju

Grčka je demantovala da je razljutila Moskvu time što je razmatrala zahtev SAD da zabrani Rusiji korišćenje vazdušnog prostora za prevoz pomoći Siriji.

- Niko nije izrazio nezadovoljstvo ili izneo neki negativan komentar - naveo je u saopštenju portparol Ministarstva spoljnih poslova Konstantinos Kutras.

Grčka je objavila da je američki zahtev dobila između 1. i 24. septembra. Portparol grčke vlade je za AFP rekao da je Rusija prvo zatražila da koristi grčki vazdušni prostor pre 25 dana, a potom je odlučila da koristi alternativni pravac.

2024 © - Vesti online