Sreda 09.09.2015.
11:45
Tanjug

Drašković: Oslobađanje DB-ovaca uvertira za slučaj Ćuruvija

Fonet/A. K.
Vuk i Danica Drašković

Komentarišući presudu Višeg suda u Beogradu, Drašković je rekao da nije u pitanju on, nego činjenica da se sudilo za državni terorizam, jer su najviši službenici države i šef DB bili optuženi da su pomagali atentatorima u pokušaju njegovog ubistva u Budvi.

- Jedan isti sudija, koji pre četiri godine donese presudu argumentovanu, prepunu dokaza i osudi ih na po sedam, odnosno osam godina zatvora, sada odjednom poništava sopstvenu presudu - istakao je Drašković u Jutarnjem programu TV Pink.

On je ukazao da se bivšem načelniku beogradskog centra DB Milanu Radonjiću i pripadniku tog centra Ratku Romiću, koji su oslobođeni optužbi, sudi i za državno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, što je poduprlo dokaze iz Budve da su oni bili zločinačka organizacija u ime države koja je ubijala političke protivnike.

Osim toga, odbijeno je da kao dokaz bude uvršćen iskaz jednog od osuđenih za atentat u Budvi, koji je, kada se sudilo za ubistvo Ivana Stambolića, posle policijske akcije "Sablja", detaljno opisao ko je pripremao atentat, a to su bili Radonjić, Romić i pripadnik beogradskog centra DB Stevan Basta.

Drašković je ocenio da bi zbog toga što je reč o zločinu državnog terorizma, u ozbiljnoj državi "sudija morala da završi karijeru i da bi morao da padne i predsednik suda".

Ocenio da se čini sve da se oni koji su već osuđeni, kao što je Radomir Marković ili Legija, proglase za svedoke saradnike ili da se čak pomiluju, da je strašno da je sve relativizovano, a po medijima i presude za zločine na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ivana Stambolića.

- Pogledajmo taj odred smrti koji je ubijao u ime Službe DB. Gde su ti ljudi sada, oni su raspoređeni čak i po ministarstvima - istakao je Drašković i dodao da je "juče bila proba za veliki trijumf za koji se pripremaju, a to je da padne proces protiv Slavka Ćuruvije".

2024 © - Vesti online