Sreda 09.09.2015.
09:39
Tanjug, Srna

Migranti ne dolaze više u Beograd, iz Preševa pravac Horgoš

Reuters
Lov na izbeglice na mađarskoj granici

Reporter Tanjuga, koji je sa migrantima putovao od Preševa do Horgoša, kaže da ih tamo autobusi ostavljaju na pružnom prelazu u blizini istoimenog graničnog prelaza - Horgoš dva. Iako uplašeni i umorni, rešeni su da se domognu "svoje obećane zemlje" i spremni su na brojne prepreke koje ih na tom putu čekaju.

- Plašimo se da uđemo u Mađarsku zato što tamo ima policije. Tamo će nas registrovati i poslati u logor. Onda ćemo ostati u Mađarskoj, iako većina nas želi da ode u Nemačku - rekao je jedan migrant.

156.000 ilegalaca

Zvanična Budimpešta procenjuje da je preko 156.000 migranata ilegalno ušlo u zemlju od početka godine u pokušaju da odu u ostale zemlje EU i tamo dobiju azil. UNHCR je upozorio da se Mađarska u narednih deset dana suočava sa još većim talasom od 42.000 ljudi i da će joj biti potrebna međunarodna pomoć da bi ih zbrinula na svojoj granici.

Od ograde ostali samo stubovi

Na pružnom prelazu zadržavaju se određeno vreme, a prošle noći ih je oko 2.000 pošlo ka prihvatnom centru Reske. Većina njih prati prugu kojom se kreću, a na mestu gde je nekada bila žičana ograda sada su ostali samo prazni stubovi.

U sada već hladnim noćima u Srbiji izbeglice pale vatre kako bi se ugrejale i većina ne želi da govori za medije, jer kažu da se boje posledica u Mađarskoj. Čekaju noć po okolnim šumarcima kako bi krenuli na drugu stranu granice.

- Naći ćemo način da zaobiđemo policiju. Ne želimo da se registrujemo i ostanemo u Mađarskoj. Ja, na primer, želim da odem u Englesku - rekla je jedna Sirijka.

Jedan od mnogih u grupi, Amin Halid, kaže da je boravio u Turskoj neko vreme, a da se onda, kada je video da svi idu, odlučio da i on krene put Evrope. U njegovoj zemlji je rat i haos, njegovi prijatelji su poginuli i on nije želeo da čeka da se to desi i njemu i zato je pobegao.

- Mi dolažimo u miru, želimo da živimo u miru, ne želimo više da živimo u ratu. Ne želimo da ubijemo nikoga i ne želimo da budemo ubijeni zbog toga što u našoj zemlji svi žele da nas ubiju. Imam prijatelje koji su ubijeni - rekao je on.

2024 © - Vesti online