Utorak 08.09.2015.
21:56
Srna

KiM: Oskrnavljena crkva u selu Babljak

Tanjug
Ni svetinje nisu pošteđene od krađe i provala (Foto: Ilustracija)

On je ovaj slučaj, koji se dogodio u ponedeljak uveče, prijavio Kosovskoj policiji i parohu uroševačkom Živojinu Kojiću.

Polomljena su stakla na crkvi, a primetni su tragovi pokušaja razbojnika da obiju ulazna vrata na crkvi.

Denić kaže da iz crkve ništa nije odneto pošto kriminalci nisu uspeli da razbiju ulazna vrata.

Ministar za zajednice i povratak samoproglašenog Kosova Dalibor Jevtić ocenio je da je pokušaj obijanja crkve i njeno srkrnavljenje još jedna loša poruka, ne samo povratnicima u Babljaku, već i svim raseljenim koji bi želeli da se vrate.

- Moramo stati na put svima onima koji misle da je suživot među narodima različitih vera nemoguć, a poruke osuda, ne smeju posle ovakvih incdenata ostajati samo vest objavljena u medijima, već se mora hitno reagovati i počinioci uhapsiti i kazniti - izjavio je Jevtić.

U Babljaku u 42 povratničke kuće živi desetak uglavnom starijih Srba od blizu 500 koliko ih je živelo do ulaska mirovnih snaga 1999. godine.

Poslednje skrnavljenje i pokušaj obijanja crkve je, prema tvrdnjama meštana 17. od ulaska KFOR-a, a crkva je pre dve godine delimično obnovljena. U njoj se redovno tokom značajnijih verskih praznika služi liturgija, a o svakom prazniku zvone zvona.

2024 © - Vesti online