Utorak 08.09.2015.
18:15
Tanjug

Više me brinu Dačićeve izjave, nego kompromitujući snimci

www.mc.rs
Dačić bi spornim izjavama mogao da ugrozi evropski put Srbije

Osim toga, kako je rekla gostujući na N1 televiziji, nisu bili tajni sastanci Dačića i Rodoljuba Radulovića već je tajno bilo snimanje.

Zato, kaže, ne abolira Dačića, ali ima utisak da "mi recikliramo nešto što nije smelo da izađe u javnost i ponovo dajemo sudu javnosti i spekulišemo da li je to objavljivanje najava izbora a ne vidimo koliko nam je suštinski bušan sistem bezbednosti".

Za nju je, dodaje, najbitnije u ovoj aferi to što su "pale u vodu" krajnje neprimerene Dačićeve izjave ovih dana u vezi spoljne politike koje će itekako da ugroze evropski put Srbije.

- Nemci i EU će ispuniti svoju obavezu da nam otvore početak pregovora po poglavljima zbog napretka u pregovorima s Prištinom ali onda kad krenu imaće dosta razloga da nam zameraju. Vi ne možete tek tako komesaru za proširenje Hanu reći da se njega ne tiče da li Srbija učestvuje u vojnim vežbama sa Rusijom i Belorusijom. Tiče ga se jer je to spoljnopoliticko pitanje. Mi ne usaglašavamo spoljnu politiku sa EU - navela je ona.

Kako je dodala, ima mnogo spoljnopolitičkih izazova na koje Srbija ne odgovara dobro a jedan od ključnih i dalje je odnos s Rusijom.

Milić ističe još jednu spornu Dačićevu izjava ovih dana - a to je da je početak pregovora u 2016. "apsolutno neprihvatljiv".

- Šta to znači? Ako ne počnu ove godine, ako nam ponude iduće godine onda ćemo da kažemo: Ne, nećemo u EU? - upitala je ona.

Povodom objavljivanja snimaka iz 2009. godine, ona je upitala zašto se to ostavlja sudu javnosti i zašto ne reaguju nadležni državni organi.

Milić zato i naglašava da je to suštinski problem i da će Srbija dugo putovati ka EU, zbog nemogućnosti pravosuđa da bude nezavisno, nemogućnosti uspostavljanja demokratske kontrole nad sistemom bezbednosti, zabrana zloupotrebe takvih vrsta informacija u političkim i ekonomskim obračunima...

2024 © - Vesti online