Utorak 08.09.2015.
15:20
Tanjug

"Ubili smo teroriste da oni ne bi ubili kraljicu"

Reueters
Odbacuje kritike javnosti: Dejvid Kameron

Dejvid Kameron je naveo da je to "bila režija terorizma na našim ulicama i drugog načina nije bilo da se oni zaustave" da bi se sprečio napad na kraljevsku porodicu u Londonu 15. septembra tokom proslave 70. godišnjice pobede nad Japanom u Drugom svetskom ratu.

Dvojica britanskih državljana Rejad Kan i Ruhul Amin, od ukupno trojice ubijenih, navodno su nameravali da napadnu i ubiju kraljicu Elizabetu Drugu, princa Čarlsa i još stotine drugih zvanica, a prema informacijama britanskih službi bezbednosti oni su se bavili regrutovanjem boraca Islamske države i planiranjem terorističkih napada na Zapadu.

Britanska javnost dovela je u pitanje zakonitost ubistva državljana Velike Britanije, ali i treće osobe koja nije identifikovana, pa se ne zna pouzdano da li je takođe reč o borcu Isalmske države.

Prema britanskom zakonu upotreba sile dozvoljena je u samoodbrani i da bi se sprečio neposredni napad, a u slučaju ubistva Kana, Amina i treće osobe ipak nije bilo reči o tome.

Javni tužilac Džeremi Rajt, prema pisanju "Gardijana", posavetovaće Kamerona da se pozove na član 51. Povelje UN koji garantuje "pravo na individualnu samoodbranu, ako se sprema oružani napad" na državu članicu, pod uslovom da se o merama preduzetim po ovom osnovu "odmah" mora obavestiti Savet bezbednosti UN, a u konkretnom slučaju London je tek posle dve nedelje pružio informaciju o akciji.

Kritičari ocenjuju da je Kameron morao najpre da zatraži odobrenje parlamenta za izvršenje napada, ali javni tužilac tvrdi da je "jasno da je postojao čist legalni osnov za akciju na osnovu međunarodnog prava".

Kameron je još u julu najavio da će Velika Britanija reagovati "u Siriji, Libiji ili bilo gde" odakle preti opasnost od terorista.

2024 © - Vesti online