Utorak 08.09.2015.
12:54
Vesti

Rimski dani u Južnom Sremu

Arhiva
 

Sve počinje defileom gostiju i učesnika do arheološkog parka Gomolava gde sledi bogat kulturno-zabavni program na obali Save u autentičnom praistorijskom ambijentu arheološkog parka Gomolava. Vožnja rimskom dvokolicom, mačevanje s pretorijancima deo su programa, a moći se da se proba i legionarski pasulj.

Sledi izlaganje narodnih rukotvorina i etno predmeta, mnoštvo atletskih starih disciplina takmičarskog duha (gadjanje lukom i strelom i praćkom, bacanje kamena sa ramena, obaranje ruku) prikaz praistorijskih zanata (mlevenje žitarica i pečenje hleba, obrada gline, pečenje grnčarije, klesanje kamena i tkanje).

Gomolava je praistorijski arheološki lokalitet. Bila je naseljena tokom šest milenijuma i spada u red najpoznatijih lokaliteta u Evropi. Sam lokalitet je višeslojno nalazište koje obuhvata arheološke slojeve od kasnovinčanskog perioda, preko eneolita i ranog bronzanog doba do gvozdenog doba, zbog čega ga arheolozi popularno nazivaju Tortom od civilizacija. Istraživanja lokaliteta su započeta 1904. godine, a sistematski radovi na Gomolavi su započeli 1953. godine i još, sa prekidima, traju.

Najstarije naselje na Gomolavi formirano je u doba mlađeg neolita. Jedan od najbogatijih slojeva predstavlja onaj iz perioda rimske vlasti, a posle povlačenja Rimljana Gomolava je bila nastanjena od ranog srednjeg veka.

2024 © - Vesti online