Utorak 08.09.2015.
10:45
Tanjug

Ćuruvijina ćerka: Tata je rekao Miri da će visiti na Terazijama, a ona je plakala

Tanjug
Videla oca nekoliko sati pre ubistva: Jelena Ćuruvija

- Pritisak se osetio od oktobra 1998. godine, odnosno od uvođena novog zavona o informisanju, kada su krenuli da mu gase novine - rekla je Ćuruvijina ćerka na suđenju četvorici pripadnika optuženim za to ubistvo.

- Osećalo se još tada da neko želi da uništi i njega i njegove novine. Poslednjih meseci je držao tribine po Srbiji “nije sprski ćutati” i ja sam išla sa njim. I tamo se osećala nelagodnost jer smo znali da prisustvuju i ljudi iz DB-a - navela je Jelena Ćuruvija.

Prema njenim rečima, Slavko Ćuruvija je znao je da ga prisluškuju, ali to nije shvatao ozbiljno sve dok, kako je navela, nije u TV Dnevniku pročitan tekst iz "Politike ekspres".

- Tada smo se svi uplašili za njegov život, ali on nije hteo da ode - rekla je Jelena Ćuruvija, ali nje mogla da opredeli ko mu je tačno upućivao pretnje.

Legija otkrio izvršioce

Wiki

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, ispred ulaza u zgradu gde su se nalazile prostorije marketinga Dnevnog telegrafa. Ključni svedok u ovom procesu, koji će tek svedočiti, je komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, posle čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Jedini sukob imao je sa Mirom Marković, a drugih sukoba "u tom rangu ne", rekla je Ćuruvijina kćerka odgovarajući na pitanje tužioca. Ona je ispričala da je njen otac, kao vlasnik novina, smatrao da treba da poznaje sve bitne ljude u zemlji, pa i Miloševića i Miru Marković.

- S vremena na vreme bi se sa njom video. Rekao joj je da to što rade nije dobro za zemlju... čak joj je rekao “visiće na Terazijama zbog čega je Mira Marković čak briznula u plač i posle je bila vrlo neprijatna" - ispričala je Jelena Ćuruvija.

Na dan ubistva, kako je navela, srela je oca kod Ateljea 212.

- On je išao na ručak, a kasnije sam dobila informaciju da je ubijen. Dva policjaca su posle došla kod nas kući - navela je ona.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor II uprave Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu i za njim je raspisana poternica.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, koji je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Branku Prpu u glavu. Nalog za to su, kako tvrdi tužilaštvo, dobili od pretpostavljenih Radonjića, odnosno Markovića.

2024 © - Vesti online