Ponedeljak 07.09.2015.
22:00
Srna

Kanadski oficir: Verujem da je granata na Markale ispaljena sa položaja armije BiH

Reuters
General Ratko Mladić bio je na čelu Vojske Republike Srpske

Rasel, koji je svedočio u odbranu generala Mladića, u to vreme službovao je u snagama UN u Sarajevu, a na dan eksplozije učestvovao je u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama.

Major Rasel posvedočio je da je su rezultati istrage pokazali da su "granatu mogle ispaliti obe zaraćene strane".

- I VRS i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN, doletela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja -  rekao je Rasel.

U ličnom dnevniku iz tog vremena, koji je prikazan u sudnici, Rasel je zapisao da je njegovo "lično uverenje" da su muslimanske snage "gađale same sebe", što tada mnogi u Sarajevu "nisu želeli ni da pomisle" zato što je "bilo mnogo žrtava".

Svedok je u sudnici objasnio da je pod "mnogima" podrazumevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN.

Lični utisak da je granata doletela sa položaja Armije RBiH, kanadski major je utemeljio na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preleteo visoke zgrade koje okružuju pijacu.

- To je bio moj lični osećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izveštaju nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu- naglasio je svedok.

Izvještaj televizije CNN, koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Rasel je nazvao "propagandom" jer u to vreme UN nisu objavile nalaze istrage.

2024 © - Vesti online