Ponedeljak 07.09.2015.
21:45
Tanjug

Češka i Slovačka odlučno protiv kvota za izbeglice

Reuters
Evropska komisija ima svoju računicu, Češka i Slovačka svoju, a migranti čekaju

Premijeri Češke i Slovačke, Bohuslav Sobotka i Robert Fico, izjavili su posle sastanka s austrijskim kolegom Vernerom Fajmanom, da svaka pomoć i saradnja na ovom planu mora biti na dobrovoljnoj bazi.

Evropska komisija dovršila je plan kojim bi teret zbrinjavanja izbeglica bio ravnomerno raspodeljen među zemljama članicama, prema kojem 160.000 tražilaca azila treba da bude premešteno iz Italije, Grčke i Mađarske, saopštio je ranije danas izvor iz EU.

Prema ovom planu, 4.306 izbeglica iz Italije, Grčke i Mađarske, treba da bude smešteno u Češkoj, a 2.287 u Slovačkoj.

Ovo je mnogo veći broj od 1.500 koliko je Češka ranije ponudila da primi i 200, pretežno hrišćana, koliko je ponudila Slovačka.

Iako je odbio da komentariše plan EU, Fico je rekao da su kvote neprihvatljive, preneo je Rojters.

- Izbeglice koje dolaze u Evropu ne žele da ostanu u Slovačkoj. Oni ovde nemaju osnovu za svoju veroispovest, svoje rođake, oni će svakako odavde pobeći. Zato mislim da kvote nemaju smisla - rekao je Fico.

Rumunija će prihvatiti maksimum 1.785 migranata

Rumunija može da primi maksimalno 1.785 migranata na dobrovoljnoj shemi kako bi pomogla da se olakša pritisak na Evropsku uniju od priliva izbeglica sa Bliskog istoka, a protivi se bilo kakvim prinudnim kvotama, izjavio je danas rumunski predsednik Klaus Johanis.

Prema nezvaničnim informacijama, po planu Evropske komisije za uvođenje kvota, od Rumunije se očekuje da smesti 6.351 tražioca azila.

- Možemo da postupimo u ovoj stvari smireno i odgovorno, i da budemo saosećajni sa zemljama koje imaju veliki broj izbeglica. Ne mislim da je rešenje uvođenje obavezujućih kvota", rekao je Johanis na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Rumunski predsednik je rekao da se ne može očekivati talas migranata preko rumunske granice narednih dana.

"Mi nismo deo Šengena (zona unutar EU kojom se putuje bez pasoša) i migranti moraju da ispune neka pravila ukoliko žele da uđu u Rumuniju", rekao je Johanis.

2024 © - Vesti online