Ponedeljak 07.09.2015.
23:23
Tanjug

Arheolozi pronašli kamenu arenu u blizini Stounhendža

youtube.com/best videos
Pretpostavlja se da je kamenje postavljeno pre više od 4.500 godina

Devedeset menhira formira neolitsku arenu u obliku slova "c" koja se graniči sa suvim rečnim koritom i direktno gleda na reku Avon, prenosi Gardijan.

Stručnjaci su radarom "snimili" 30 netaknutih menhira visine 4,5 metara. Ostaci još 60 kamenih blokova ili rupa u koje su kamenovi bili pobodeni pokazalo je svu veličinu spomenika.

- Počinjemo da na ovo gledamo kao na najveći preživeli kameni spomenik otkriven u Britaniji a verovatno i u Evropi, sačuvan ispod obale - rekao je Vins Gafni, arheolog Bredford univerziteta koji predvodi projekat Skriveni pejzaži Stounhendža.

Kamenje je postavljeno pre više od 4.500 godina kako bi formirali ritualnu arenu smeštenu u prirodnom udubljenju. Kamenje je najverovatnije bilo ubačeno u krečnjak koji je isečen kako bi se udubljenje na zemlji još više naglasilo.

- Verujemo da je reč o ritualnoj areni - kaže Gafni čiji je tim mapirao nadzemne i podzemne karakteristike zemljišta oko Stounhendža.

Gafni veruje da je kamenje stajalo uspravno i da su ih oborili neolitski graditelji prilikom "rekonstrukcije" Stounhendža. Kamenje je inkorporirano u pomalo aljkavu južnu lunarnu granicu okruglog rova poznatog kao Darington zidine koje su deo spomenika Stounhendž.

2023 © - Vesti online