Ponedeljak 07.09.2015.
20:12
Tanjug

Turski premijer obećao: Zbrisaćemo kurdske militante

Reuters
Turska u šoku zbog napada kurdskih militanata: Ahmet Davutoglu

- Ti teroristi moraju biti zbrisani iz planina; šta god da se dogodi, oni moraju biti zbrisani. Planine ove zemlje ne smeju se predati teroristima - kazao je Davutoglu u televizijskom komentaru u Ankari, prenosi AFP.

Turska vojska navodi da je 16 vojnika ubijeno u bombaškom napadu PKK u nedelju, što je bio jedan od najsmrtonosnijih napada te grupe.

- Ubijeno je 16 naših drugova, u napadu na dva oklopna vojna vozila u jugoistočnom regionu Hakari - navela je vojska u saopštenju, dodajući da je drugih šest ranjeno.

PKK preuzeo odgovornost za napad

Kurdistanska radnička partija (PKK) preuzela je odgovornost za ubistvo 31-dnog turskog vojnika u nedelju, kao i kasnijim sukobima na jugoistoku Turske, objavljeno je na sajtu bliskom toj partiji.

PKK je naveo da je još šest vojnika ranjeno u sukobima u Daglika okrugu, u provinciji Hakari u blizini iračke granice i da bi konačni broj žrtva mogao biti veći, javila je lokalna novinska agencija ANF, preneo je Rojters.

AFP navodi da je Turska u šoku posle navodno najsmrtonosnijeg napada koji su počinili boraci PKK protiv turske vojske u poslednjih nekoliko godina.

Vojska je navela da su borci PKK ubili i ranili "nekoliko" turskih vojnika u bombaškom napadu, na putu, u nedelju posle udara na dva oklopna vozila u Daglika oblasti u bllizini granice sa severom Iraka.

Turska vojska bombardovala je tokom noći uporište boraca PKK kao odmazdu za napad na turske vojnike.Dva turska aviona F-16 i dva aviona F-14 bombardovali su 13 ciljeva PKK, a vojne operacije se "odlučno" nastavljaju uprkos veoma lošim vremenskim uslovima, navodi izvor iz turskih snaga bezbednosti.

2024 © - Vesti online