Ponedeljak 07.09.2015.
14:54
Tanjug

Vučić: Zahvalni smo EU, bićemo isitnski evropski partner

Reuters
Brzo se složili po pitanju lažnih azilanata: Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Vučić je u izjavi novinarima ujedno izrazio uverenje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja sa Srbijom.

On je objasnio da je imao dug i ozbiljan razgovor od sat vremena, koji je potom nastavljen sa njenim savetničkim timom.

- Svaki razgovor sa Merkelovom je posebna čast i pokazuje kako ugled Sbrije u svetu postaje sve snažniji i jači i ne može više da se prikriva - kazao je Vučić.

U tim razgovorima, prema njegovim rečima, prošlo se kroz sve teme, od evropskih integracija, sve što pripremamo za Bundestag, do pitanja stabilnosti Balkana, regionalne ekonomske i političke stabilnosti, a najviše vremena je posvećeno lažnim azilantima i izbeglicama.

- Po pitanju lažnih azilanata smo se brzo složili, ali najviše vremena smo posvetili izbegličkoj krizi, jer postoji podela na ekonomske migrante i stvarne izbeglice. Stvarne izbeglice dolaze iz Sirije, Iraka i delom Avganistana. Razgovarali kako se ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbeglica, ali i sa Nemačkom i Evropom - istakao je Vučić.

On je kazao da je potpuno uveren da je kancelarka Merkel to dobro primetila i razumela.

- Čini mi se da su mnogi Evropu strašno voleli dok je trebalo da Evropa, Nemačka i drugi da plaćaju kroz evropske fondove za razvoj nečije poljoprivrede, te pomoć posle prirodnih katastrofa, ali, kada je potrebno da se pomogne Evropi i evropski pomaže onda je odziv mnogo manji - kritikovao je srpski premijer.

On je istakao da se Srbija neće tako ponašati, i da je zahvalna na podršci EU posle poplava.

- Ne zaboravite da od mostova koje otvaram bar polovinu smo izgradili iz sredstava EU. Kod nas zahvalnost ne traje kraktko. Mi ćemo zbog toga deo paketa evropske odgovornosti biti spremni da preuzmemo na sebe - poručio je Vučić.

2024 © - Vesti online