Nedelja 06.09.2015.
23:34
sputniknews

Vojna doktrina Ukrajine - ostvarenje Hitlerovog sna

Reuters
Pretnje Rusiji su karakteristike ludila

U objavi na Fejsbuku u nedelju, Azarov je napisao da je "tzv. Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine usvojio novu vojnu doktrinu, koja definiše Rusiju kao glavnog vojnog protivnika naše zemlje. Ovo je ostvarenje Hitlerovog sna - da huškaju narode ruskog sveta jedne protiv drugih“.

Političar je primetio da će "uprkos besmislu i nerealnosti doktrine, režim u Kijevu nastaviti da razvija ideju o pripremi za rat sa Rusijom“. Azarov je takođe upozorio da će, ako rukovodstvo Ukrajine krene da zaista pokreće rat protiv Rusije, to imati katastrofalne posledice za ljude u obe zemlje.

- Koliko žrtava i koliko patnje će doneti našem narodu, a sve u interesu režima koji danas pljačka naš narod - pitao je Azarov.

Bivši premijer je ideju nazvao ludilom.

- Zemlja sa malim budžetom, urušenom ekonomijom i sa ogromnim dugovima planira rat sa Rusijom? Ovo je karakteristika ludila, što je nedostatak inteligencije - napisao je on.

- Lud čovek može da se dokopa vlasti, a to se desilo ranije u istoriji, ali ovo ludilo sigurno nije progutalo ostatak zemlje - kaže Azarov.

Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine u sredu je predstavio nacrt revidirane vojne doktrine, koja definiše Rusiju kao „vojnog protivnika“, a predstavili su i „uslove za oslobađanje privremeno okupiranih teritorija Ukrajine“. Doktrina će uskoro stići do predsednika, na potpisivanje.

Tokom protekle godine, ukrajinske vlasti su u više navrata tvrdile da ruske vojne snage učestvuju u građanskom ratu u istočnoj Ukrajini, što je Moskva negirala zbog nedostatka dokaza. Aleksandar Turčinov, sada šef Nacionalnog saveta za bezbednost, pokrenuo je vojnu operaciju kako bi uništio nezavisnost i samostalnost naroda u otcepljenim regionima Donjeck i Lugansk u aprilu, 2014. godine.

Kijev je takođe tvrdio da je odluka Krima je da se odvoji od Ukrajine, posle događaja na Majdanu, bila nezakonita, nazivajući odluku Moskve da prihvati republiku u Ruskoj Federaciji "aneksijom“, i odbijajući da prihvati ruski suverenitet nad tom teritorijom.

Prošlog meseca je Azarov, koji je bio premijer od 2010. do januara 2014. godine do ostavke u interesu „društveno-političkog kompromisa“ i „mirnog rešenja“ uoči „Majdana“ u februaru te godine, najavio stvaranje Komiteta za spas Ukrajine. U medijima nazvan „ukrajinska vlada u egzilu“, Komitet je pozvao Ukrajince da zajedničkim naporima obnove ustavni poredak i da uklone postmajdansku vladu u Kijevu mirnom revolucijom.

Predsednik Odbora Volodimir Olinik nedavno je istakao da je samo pitanje vremena kada će ekonomska previranja, korupcija i socijalni nemiri opredeliti Ukrajince za revoluciju za svrgavanje „majdanske“ vlasti.

2024 © - Vesti online