Ponedeljak 07.09.2015.
04:44
D. N. P. - Vesti

Umesto uniforme fes i bela majica

D. N. Petrović
Manje militantno: Mladići u defileu

Hadžet je deo grada u kom su 1945. godine tadašnje komunističke vlasti streljale ratnog gradonačelnika Novog Pazara Aćifa Hadžiahmetovića, njegove istomišljenike i druge, kako je tada objašnjavano, saradnike nemačkog okupatora.

Mnogi Bošnjaci danas smatraju da su Aćif i drugi "nevino streljani", da nisu bili fašisti već junaci i branioci Novog Pazara od četnika. Pred Višim sudom u Novom Pazaru pokrenut je i sudski postupak za rehabilitaciju Hadžiahmetovića i njegovih saradnika.

Na čelu povorke koja je krenula iz centra grada bili su: predsednik Mešihata IZ u Srbiji dr Mevlud Dudić, muftija sandžački Muamer Zukorlić i gotovo svi imami novopazarskih džamija. Za njima su, jednoobrazno obučeni "defilovali" učenici medrese.

Za razliku od prošle godine, kada su mladići bili obučeni u zelene uniforme, ovoga puta su nosili bele majice sa znakom BNV-a, farmerke i cipele, a na glavama fesove. Na čelu kolone bile su istaknute zastave Islamske zajednice, Bošnjačkog nacionalnog veća i Bošnjačke kulturne zajednice, iz kolone su se povremeno čuli glasni povici "Takbir" i "Alahu-ekber".

Poziv vlastima na saradnju

Muftija Zukorlić je zatražio da se otvore arhivi i saopšti zbog čega su Bošnjaci u Hadžetu izgubili živote. On je pozvao vlasti u Srbiji na saradnju, naglasivši da će na pruženu ruku saradnje Bošnjaci uvek odgovoriti svojom ispruženom rukom, ali da neće pristati na dijalog u kojem će im drugi diktirati: ko su, šta su i kojim jezikom govore.

2024 © - Vesti online