Subota 05.09.2015.
22:10
blic.rs

Malo poznate činjenice o Juriju Gagrinu

wikipedia.org
Zbog njega je ceo svet prepoznao Sovjetski Savez kao super silu: Jurij Gagarin

1. SSSR

Na istorijskom putu za svemir Gagarin nosio skafander jarko narandžaste boje i belu kacigu na kojoj je pisalo SSSR. Ta četiri slova su dopisana u poslednjem trenutku.

I upravo taj natpis, nakon njegovog povratka na Zemlju, poslužio je da ceo svet prepozna Sovjetski savez kao super silu, a Jurija kao njihovog građanina.

2. Idemo!

Pro poletanju Gagarin je uzviknuo "Поехали!", što u prevodu znači "idemo!"

3. 27 godina

Gagarin je imao samo 27 godina kada je krenuo na istorijsko putovanje.

4. Adaptirani projektil

Gagarinova raketa je u stvari bila adaptirani projektil pod nazivom R-7 ili "Semjorka". Za potrebe ovog istorijskog leta preimenovana je u "Vostok" što na ruskom znači "istok".

5. Ruski običaj

Slavni sovjetski kosmonaut je ispoštovao stari ruski običaj da se gost pre ulaska u nečiju kuću izuje. Gagarinov gest, kada je skinuo svoje čizme pre ulaska u kapsulu, oduševio je glavnog sovjestskog dizajnera, Koroleva.

6. Dan kosmonautike

Od 12. aprila 1961. godine, u čast Gagarinovog podviga, u Rusiji se svake godine obeležava praznik poznat kao "Dan kosmonautike".

7. Komadant

Gagarin je bio rezevni komadant neuspešne "Sojuz 1" misije kada se letelica srušila 24. aprila 1967. godine. U istom periodu je pokušavao da se prekvalifikuje u pilota lovca. Godinu dana kasnije, 27. marta 1968. Gagarin i njegov istruktor letenja poginuli su u lovcu MiG-15 na rutinskom letu blizu Kiržača.

8. Britanski sindikat

S obzirom da je Gagarin prošao obuku za rad u železari, samo nekoliko meseci nakon istorijske misije, jedan levičarski sindikat radnika iz britanskih železara je pozvao Gagarina u goste.

2024 © - Vesti online