Nedelja 06.09.2015.
02:27
Lj. Ivanović - Vesti

Siriza gubi izbore?

Reuters
Pad popularnosti: Ciprasova pobeda nije izvesna

U avgustu pobunjena frakcija Sirize prerasta u stranku Narodne unije, a Aleksis Cipras podnosi ostavku. Njegova računica nije bila moralna, već tipično politička. Planirao je da izađe na vanredne izbore bez pobunjenog krila stranke, pobedi dok još mere štednje nisu počele još žešće da ujedaju stanovništvo i osigura vlast.

Međutim, deo birača je to shvatio, deo je razočaran jer je od Sirize dobio sve ono protiv čega su glasali. Do izbora su ostale dve nedelje i nije isključeno da Siriza u poslednji čas preokrene trend, ali Cipras ni izbliza nije onako snažan kao u januaru. Čak i tada je Siriza osvojila 36 odsto glasova, što je daleko od polovine. Nova demokratija tada je osvojila 28 odsto. Međutim, prilično nefer izborni sistem Grčke daje prvoplasiranoj partiji 50 mandata u parlamentu od 300 sedišta i to samo zato što je trku završila prva, makar i nemala većinu. Tako se i dogodilo da Siriza u januaru ima osam odsto više glasova od Nove demokratije, a skoro 100 odsto više poslanika.

I vođa gubi podršku

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je najpopularniji političar sa 47 odsto podrške u Grčkoj Evangelos Meimarakis, predsednik Nove demokratije, dok 43 odsto građana i dalje najviše veruje Ciprasu.

Ipak, ni sada niko ne može da računa s apsolutnom pobedom. Nova demokratija bi, prema poslednjim anketama, osvojila 24 odsto, a Siriza 23 odsto glasova. Čak 11 odsto anketiranih kaže da će glasati, ali ne zna za koga.

2024 © - Vesti online