Nedelja 06.09.2015.
04:13
Đ. Barović - Vesti

Radovana tajno operisali

Nije mogao da stoji od bolova: Radovan Karadžić u haškoj sudnici

Međutim, njegov pravni savetnik, Goran Petronijević kaže da se pre same operacije u Pritvorskoj jedinici odigravala prava drama.

- Mesecima unazad, Karadžić nam se žalio da je zdravstveno doveden u takvu situaciju da ne može više da stoji i da bol sa desne strane, u predelu jetre i žučne kese, postaje sve nepodnošljiviji. I on i mi smo u više navrata i pismeno i usmeno pokušavali da umolimo lekare da ga pregledaju, jer ne treba zaboraviti da je Karadžić lekar koji ima verovatno dužu i bolju doktorsku praksu od većine onih koji su trenutno zaduženi za njegovo zdravlje. Međutim, sve do trenutka kada su stvari izmakle kontroli, niko ništa nije želeo da preduzme - navodi ogorčeno Petronijević.

Statusna o operaciji

Petronijević kaže da najverovatnije krajem meseca predstoji Statusna konferencija koja je po proceduri Tribunala obavezna posle svakog ovakvog događaja. On veruje da će na Karadžić na njoj tražiti da detaljnije bude pregledan.
- Bilo bi pametno da sud usvoji taj njegov zahtev. U suprotnom, možemo samo da se molimo Bogu da je problem za žučnom kesom jedini - zaključuje Karadžićev pravni savetnik.

Goran Petronijević

On dodaje da je dodatna drama počela da se odvija onog trenutka kada su lekari shvatili da Karadžić hitno mora u bolnicu.

- Hitno je prebačen u bolnicu u sredu, 26. avgusta, oko 17.30, a sledećeg dana je operisan. Međutim, tih prvih nekoliko dana ni porodica ni mi nismo imali apsolutno nikakvu informaciju gde se tačno nalazi i kako mu je. Porodica je od Sekretarijata samo na dan operacije dobila šturu informaciju da je morao "hitno da bude prebačen u bolnicu". Tih nekoliko dana neizvesnosti i straha ne dao Bog nikome - kaže Petronijević.

Hag ugrožava zdravlje

Karadžićev savetnik ocenjuje da se sa pogoršanim stanjem njegovog klijenta, broj zdravstveno ugroženih Srba u Hagu još jednom uvećao.
- I Karadžić spada u onu grupu optuženika koja je u Hag stigla apsolutno zdrava. Samo do pre par meseci on niti je imao nekih zdravstvenih problema, niti se žalio. Ali, očigledno, sedam godina provedenih u pritvoru i svakodnevni rad na procesu koji traje između 15 i 17 sati uzimaju danak.
 

Po povratku Karadžića u zatvor, on se u više navrata čuo s njim i veruje da postoperativni oporavak protiče u najboljem redu.

- Svakim danom mi preko telefona zvuči sve bolje, a i on kaže da se tako i oseća - ističe Petronijević.

2024 © - Vesti online