Ponedeljak 10.05.2010.
13:15
Slobodna Dalmacija

Nova droga - đubrivo za cveće

"Mad Cat" ili mefedron je legalna supstanca koja može i preko interneta da se kupi kao sredstvo za podsticanje rasta biljaka, piše "Slobodna Dalmacija".

Prvi put se pojavila u drugoj polovini prošle godine i tada je registrovana u Nacionalnom monitoring centru za droge. Prodaje se kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima.

"Luda mačka" proizvodi euforična stanja bez halucinacija, rezultira osećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osećaj gladi, tvrde kriminalisti i toksikolozi.

Oni navode da se telesni simptomi manifestuju u proširenim zenicama, crvenilu, svrabu i jakom znojenju.

Jedna doza deluje tri do četiri sata, a mamurluk koji sledi drugi dan je relativno umeren, kaže za "Slobodnu Dalmaciju" Tomaš Paleniček, stručnjak za neurobiologiju zavisnosti.

Mefedron opterećuje srce, a u Velikoj Britaniji se sumnja da je, u kombinaciji s alkoholom i marihuanom, izazvao nekoliko smrtnih slučajeva.

Zabranjen je za sada u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, zemljama koje su poznate po organizaciji zdravstva, suzbijanju i lečenju narkomanije.

Korisnici do "Lude mačke" najčešće dolaze poštom, u paketićima naručenim preko interneta, gde se prodaje kao sredstvo za ubrzanje rasta biljaka.

2024 © - Vesti online