Petak 04.09.2015.
18:15
Sputnik

Pentagon priznao: Naši brodovi patroliraju blizu ruske obale

wikipedia.org
NATO trupe su "okupirale" Evropu, sad su američki brodovi došli blizu ruske obale

- Naravno da mi to činimo. Čime se, po vašem mišljenju, bave "okeanografski" brodovi? Istraživanjima kitova? - izjavio je visoki činovnik u Pentagonu odgovarajući na pitanje novinara ove televizije da li SAD sprovode obaveštajnu delatnost blizu ruskih obala.

"Foks njuz" je ranije preneo da američki sateliti, avioni i obaveštajni brodovi stalno prate najnoviji ruski brod "Jantar“, koji je krajem avgusta započeo plovidbu od Severnog Atlantika do Kube. Izvor televizijskog kanala u Pentagonu je priznao da "se ruski obaveštajni brod nalazi u međunarodnim vodama".

U Ministarstvu odbrane SAD smatraju da "Jantar" prikuplja informacije o podvodnim senzorima i drugoj opremi koju koristi baza nuklearnih podmornica "kings-bej“. Prema rečima predstavnika Pentagona, ruski brod zabrinjava američku vojsku jer je opremljen napravama za traganje na velikim dubinama i spravama za rezanje kablova.

Okeanografski brod "Jantar" je konstruisan za istraživanje na dubini i na dnu okeana. On na palubi može da nosi aparaturu tipa "mir", koja može da radi na dubini od šest kilometara. Brod će biti korišćen i u spasilačke svrhe, jer njegova oprema omogućava traganje za potonulim predmetima na dnu okeana.

Nosivost broda je 5,2 hiljade tona, dužina 108,1 metar, a širina 17,2 metra. Brod je porinut u more 8. jula 2010. godine.

2024 © - Vesti online