Subota 05.09.2015.
05:08
J. Arsenović - Vesti

Papa lovi srpske duše

mc.rs
Zoran Čvorović

Zašto je papa predložio komisiju Vatikana i SPC o kanonizaciji Stepinca?

- Teško je Srbina uloviti u prozelitsku klopku ekumenizma sve dok postoji jasna razlika između ustaškog vikara nadbiskupa Stepinca i Svetih novomučenika srpskih Platona Banjalučkog i Petra Dabro-bosanskog. Uvlačenjem visokih klirika SPC u papinu komisiju takva jasna razlika se zamućuje.

Da li prihvatanjem SPC daje legitimitet konačnoj odluci Vatikana?

- Politički gledano, akt učešća u komisiji, kao i izjave vladike Jovana i slične, deo su šireg političko-bezbednosnog projekta pseudonaučne i pseudoreligiozne regionalne stabilizacije Balkana, u kojoj Srbi moraju da svoje istorijsko sećanje na 20. vek prilagode lažnoj istini zapadne plutokratije.

Kako gledate na izjavu vladike Jovana u vezi sa Stepincem?

- Pravoslavni Srbi ne moraju i ne smeju da u ime navodnog oslobađanja istorijske nauke od komunističke ideologije, kako to predlaže episkop, odbace sva dosadašnja naučna istraživanja koja govore da je rimokatolicizam duhovna kolevka genocidne, srbomrzačke ideologije i prakse ustaštva. To moraju da prihvate samo protežirani multikulturalci. Reč je o ličnim obavezama dužničko-poverilačkog karaktera koje ne smeju da se namiruju promenom srpske kolektivne svesti o Alojziju Stepincu. Jer, na ovu svest pravo prvo polažu potomci žrtava, a ne multikulturalci koji su se upregli da menjaju istorijsko sećanje Srba.

Da li ta izjava relativizuje stav SPC da Stepinac ne može da bude svetac?

- Reč je o stavu samo jednog vladike, a stav jednog episkopa, nezavisno od snage inostranih lobista koji ga protežiraju i koji mu prišivaju stručne kvalifikacije, nije i ne može da bude stav Srpske Crkve.

U sve se uklapa Vučićev predlog zajedničkog dana sećanja na žrtve?

- Premijerov predlog je preuranjen, jer prvo Stepinac treba da iz reda zločinaca uskoči u red komunističkih žrtava. Prvo zajednička istorija po zapadnim aršinima, a onda i zajednički dan sećanja.

Da li će Stepinac biti proglašen za sveca?

- Beatifikovani Stepinac će vrlo verovatno biti i kanonizovan, ali šta mi imamo sa jeretičkim svecima?!

2024 © - Vesti online