Ponedeljak 10.05.2010.
10:39
Tanjug

Postepeno otvaranje aerodroma u Evropi

Većina aerodroma u Evropi, osim nekoliko u Portugalu, trebalo bi da normalno nastave rad, javio je Bi-Bi-Si (BBC).  Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja (Europol) saopštila je da je vazdušni prostor i dalje delimično zatvoren iznad Islanda, Atlantika i Portugala.


Avioni opet lete evropskim nebom
 


Aerodoromi Porto Santo i Funhal u Madeiri i Kaskais i Lisabon u Portugalu ostaće zatvoreni do 12 sati po srednjoevropskom vremenu. Ukupno više od 200 letova je otkazano tokom vikenda u Portugalu, od kojih 71 sa Lisabonskog aerodroma.


Hrvatski vazdušni prostor otvoren je danas za aviosaobraćaj, kao i svi aerodromi u zemlji i ovakva situacija se očekuje i posle 14 sati, saopštila je Hrvatska kontrola aviosaobraćaja.


Vazdušni prostor iznad Austrije, posle jučerašnje odluke o kratkoročnom zatvaranju, u potpunosti je danas slobodan za aviosaobraćaj.


Oblak vulkanskog pepela sa Islanda pomerio se juče od Španije ka jugu Francuske, Švajcarskoj, Italiji, Portugalu, Nemačkoj i Austriji, zbog čega su aerodromi širom Evrope zatvarani, a letovi otkazivani.


I nebo nad Irskom nije dozvoljavalo aviosaobraćaj, tako da je u toj zemlji bilo zatvoreno pet aerordoma, uključujući tri najveća - u Dablinu, Šenonu i Korku.
Meteorolozi kažu da će, sve dok ne prestanu aktivnosti vulkana ispod glečera Ejafjalajokul, kretanje oblaka pepela zavisti od vetrova. Erupcija vulkana ne prestaje od 13. aprila.

2024 © - Vesti online