Petak 04.09.2015.
05:12
A. Vučićević - Vesti

Država neće aparat protiv krađe beba

V. Sekulić
Roditelji u strahu od zamene beba

- Reč je o aparatu koji bi prilikom porođaja skenirao otisak prsta majke i bebe. Podaci se šifruju, smeštaju se na memoriju uređaja, a majci se izdaje pin kod. Pri izlasku iz porodilišta, majka unosi taj pin kod, otisci se ponovo skeniraju i ukoliko se podaci podudaraju garantuje se identitet - objasnio je za "Vesti" Lalović.

Ovaj patent ne može da reši brojne slučajeve nestalih beba iz prethodnih godina, ali bi mogao da spreči pojavu novih. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić od ranije se zalaže za rešenje problema nestalih beba i obećao je da će se založiti i da ovaj patent zaživi.

D. Milenković
Komlen Lalovi uložio svoje vreme, znanje i novac, porodilišta zainteresovana, ali državu baš briga

Lalović je u projekat i sam uložio mnogo truda i rada, kao i više od 10.000 evra svog novca, a spreman je da se odrekne nadoknade za intelektualnu svojinu kako bi se u Srbiji ovaj patent koristio uspešno.

- Trud sam uložio iz čistog entuzijazma. Nedavno sam postao otac i brinuo sam da li će doći do zamene mog deteta u porodilištu. Ovaj projekat bi zaštitio i roditelje i državu. Naš trenutni sistem je loš, jer samo običnom zamenom narukvica za bebe dolazi do katastrofalnih grešaka. Ukoliko ne pronađem uskoro način da se projekat realizujem moraću da odustanem - kaže Lalović koji je dobio i nagradu grada Beograda za nauku.

On kaže da trenutno pokušava da piše projekat kojim bih konkurisao za fondove Evropske unije. Takođe je u pregovorima sa nekoliko kompanija koje bi možda bile zainteresovane da finansiraju skener. Projekat je nazvao "Baby ID, da beba ima svoje ja".

- Nije to mala svota novca, ali ipak smatram da nije ni mnogo velika za nešto ovako značajno - rekao je Lalović.

Lalović je od GAK Narodni front, Gradske bolnice Subotica i Kliničkog centra Niš već dobio pisma sa molbama za ostvarenje projekta. Svi oni su se, kako kaže Lalović, angažovali da pronađu sredstva za finansiranje.

- Veoma je važno da što pre počnemo. Potrebno je da se primeni u porodilištu, kako bi se videlo kako to funkcioniše u praksi i utvrde mane kako bi se blagovremeno uklonile - objašnjava Lalović.

2024 © - Vesti online