Ponedeljak 10.05.2010.
09:20
Srna

Bošnjaci uništavaju znakove na ćirilici

Popadićeva kaže da se saobraćajni znakovi s dva pisma najčešće uništavaju na području naselja s većinskim bošnjačkim stanovništvom, pri čemu je obično uništen deo znaka sa ćiriličnim natpisom.

"Najčešće oštećenje je u vidu šaranja po znakovima ili odljepljivanja ćiriličnih slova na saobraćajnim znakovima. Znakovi su oštećeni ne samo crnim sprejom, već i zelenim, i to posebno na području Srebrenice. U Kozarcu su primećeni slučajevi odljepljivanja ćiriličnih slova sa saobraćajnih znakova", rekla je Popadićeva za "Fokus".

Uništavanje ćiriličnih natpisa najprisutnije u oblastima gde žive Bošnjaci
 

Ona je dodala da "Putevi RS" nemaju podatke o broju oštećenih ili uništenih saobraćajnih znakova na kojima se nalaze latinični i ćirilični natpisi, već da se u mesečnim izveštajima preduzeća za održavanje puteva o stanju na putevima navodi zbirna cifra za sve uništene saobraćajne. Cena jednog saobraćajnog znaka iznosi od 250 do 350 KM .

Vodeći inženjer bezbednosti saobraćaja u "Direkciji cesta FBiH" Reuf Boračić rekao je da je uništeno oko stotinu ovih saobraćajnih znakova, a uglavnom je reč o šaranju po znakovima običnim sprejom ili auto-lakom, te šteta zbog uništavanja saobraćajnih znakova s natpisima na latinici i ćirilici iznosi oko 50.000 KM.

"Najčešće se uništavaju ćirilični natpisi na znakovima, a neretko se pojavljuju i nacionalistički natpisi", ističe Boračić.

On kaže da se saobraćajni znakovi postavljaju po prioritetima, odnosno tamo gde je velika frekventnost automobila i gde je statistički posmatrano zabileženo najviše saobraćajnih nezgoda.

2024 © - Vesti online