Ponedeljak 10.05.2010.
08:25
Tanjug

Nebo nad Austrijom otvoreno za letove

Austrijska kontrola leta "Austro Kontrol" donela je odluku da juče posle podne zatvori vazdušni prostor nad Austrijom, odnosno aerodrome Insbruk, Salcburg i Linc, a pošto je oblak sa pepelom vulkana sa Islanda prošao nisu zatvarani, kako je planirano, od ponoći, aerodromi u Beču, Gracu i Klagenfurtu.


Kao razlog za skraćeno zatvaranje neba iznad Austrije on je naveo meteorološki razvoj, kao i procenu aktuelnih prognoza kriznog štaba, koji čine aerodromi, bezbednost leta i avio-kompanije.

Kritike i na račun EU

 

On je kritikovao odluku ministara saobraćaja EU koji su odredili vrednosti na osnovu kojih se uvodi zabrana leta, ocenivši da ne postoji nikakva opasnost po avione od pepela.

"Još nikada u istoriji avijacije nije ni jedan avio pao zbog vulkanskog pepela. Polako, ali sigurno mi se čini da od ovoh akcija treba da budu podstaknute druge industrijske grane", kazao je Lauda, dodajući da od zatvaranja vazdušnog prostora profitiraju samo železnice i renta-kar preduzeća.


Novo zatvaranje neba iznad mnogih evropskih zemalja oštro je kritikovao vlasnik kompanije "Flaj Niki" Niki Lauda.


"Očigledno nije ništa naučeno iz prvih grešaka", naglasio je on, dodajući da pepeo islandskog vulkana nije štetan po avione.


"Ako bi postojala opasnost, imao bih razumevanje. Potpuno je ludo igrati se sa strahom ljudi", naglasio je Lauda, ukazujući da je histerija koštala avijaciju već više milijardi evra.


On je posebno kritikovao zatvaranje vazdušnog prostora iznad nekih zemalja bez tačnog merenja koncentracije pepela.


"Niko ne meri i ne postoje nikakve vrednosti. Samo se registruje da je vulkan izbacio pepeo i ništa više", ocenio je Lauda.

2024 © - Vesti online