Sreda 02.09.2015.
15:56
Tanjug

Nikolić sinu namešta poslove sa Kinezima

predsednik.rs
Tomislav Nikolić, Milan Bačević i Radomir Nikolić iza njega u poseti kompaniji CRBC (China Road and Bridge Corporation)

Predsednik Nikolić je tokom susreta sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom ocenio da su bilateralni odnosi izvanredni i da je pravi trenutak da dostignu novu fazu, posebno u ekomiji.

- Sada je pravo vreme da ti odnosi, posebno u oblasti ekonomije, dostignu novu fazu u kojoj ćemo zajedno ulagati u izgradnju fabrika. Te fabrike će izvoziti na treća tržišta proizvode napravljene u Srbiji. Meni je najvažniji cilj da zaposlim Srbiju, a vaša pomoć je u ostvarenju tog cilja dragocena - maglasio je Nikolić.

Li je prihvatio Nikolićev predlog da se pređe na novu fazu ekonomskih odnosa i da kineske kompanije počnu da ulažu u proizvodnju u Srbiji, što će doneti nova radna mesta.

- Mi ćemo podstaći kineske kompanije da ulažu u proizvodnju u Srbiji i spremni smo da podržimo sve projekte koje predloži srpska strana. Mi želimo aktivno da učestvujemo u obnovi Srbije - naglasio je Li Kećijang.

On je ponovio da je kineska strana spremna da podrži i nove projekte i kompanije koje bi u njima učestvovale. Li je izrazio spremnost da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja pruge Beograd-Budimpešta na osnovu inicijative predsednika Srbije.

Nikolić i Li razgovarali su i o preduzećima FAP Priboj, Zastava Kragujevac, RD centru, ZTE u Beogradu, Huavei kineskoj pametnoj kući u Kragujevcu i industrijskom kompleksu za preradu poljoprivrednih proizvoda u Šumadiji, kao prvom od deset istovetnih projekata u Srbiji.

U nedelju, prvog dana posete, Nikolić se sastao sa predsedavajućim kompanije SINOMACH (China National Machinery Industry) Ženom Hongbinom i predsednikom kompanije CMEC Džangom Čunom, sa kojom je potpisan Memorandum o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.

Proboj u Evropu preko Srbije

Tomislav Nikolić se u Pekingu sastao sa izvršnim potpredsednikom kineske kompanije za proizvodnju telekomunikacione opreme ZTE, Zengom Sujedžungom, istakavši da su standardi ZTE kompanije imrpresivni. On se zahvalio Nikoliću na podršci i rekao da će nastaviti da razvijaju posao u Srbiji.

Kopanija ZTE je osnovana 1985. godine i prisutna je u preko 150 zemalja. ZTE Serbia je u 2011. godini ostvarila prihod od 11 miliona evra, u 2012. 15 miliona, u 2013. 15 miliona, a u 2014. 22 miliona evra. Sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije je u novembru 2014. godine potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti reforme našeg sistema odbrane (prvi takav sporazum potpisan sa nekom evropskom zemljom), a u decembru 2015. godine Memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

2024 © - Vesti online