Nedelja 09.05.2010.
19:28
Tanjug

Hrvatska “kolevka antifašizma”, ni reči o Srbima

Zaboravili da pomenu Srbe: Josipović i Kosorova
 

Skup su organizovali Grad Zagreb i savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, pod pokroviteljstvom predsednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor i šefa Sabora Luke Bebića.

Obraćajući se prisutnima u punoj dvorani "Lisinski", premijerka Jadranka Kosor naglasila je da je "antifašizam vrednost sama po sebi" i da je nedozvoljivo relativizovanje njegove uloge i revizije događaja Drugog svetskog rata, dodavši da to važi i za rat od 1991. do 1995. u Hrvatskoj.

Ni reči o doprinosu i stradanju Srba

 

Učešće u borbi i doprinosi pobedi Srba iz Hrvatske, kao i njihovo stradanja od okupatora i ustaša nisu pomenuti. Pošto je nacistička Nemačka sa svojim saveznicima osvojila Jugoslaviju 1941. oformljena je kvislinška tvorevina Nezavisna Država Hrvatska. U NDH su rasnim neprijateljima smatrani Srbi, Jevreji i Romi, protiv kojih su ustaše, pripadnici paravojne formacije i vladajuće stranke u NDH sprovodili genocid u sistemu koncentracionih logora poput Jasenovca, najvećeg izvan teritorija kojima je upravljala nacistička Nemačka.

Računa se da je između 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba.

Rekavši da je Sabor 2005. doneo Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, Kosorova je naglasila da se to ne izjednačuje s komunističkom ideologijom.

"Hrvatska uskoro završava pregovore o pristupanju EU kao 28 članica i deli vrednosti slobode i demokratije pri čemu odbacuje svaki totalitarizam", rekla je premijerka.

Podsetivši da se u deklaraciji traži i uloga državnih vlasti u obezbeđenju prava učesnika antifašističke borbe Drugom svetskom ratu, ona je najavila i da će se raditi izjednačavanju prava učesnika Narodnooslobodilackce borbe i rata u Hrvatskoj u prvoj polovini 1990-ih.

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsetio je da se danas odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Pobeda na fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski domet čovečanstva što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska", rekao je Bebić.

Bebić je izjavio i da je prva antifašistička vojna formacija u Evropi bio sisački partizanski odred osnovan 22. juna 1941. koji je, kako je rekao, "Hrvatsku svrstao u kolevku antifašističke borbe".

Bebić je rekao i da je u odnosu na broj stanovnika, u Hrvatskoj bilo najviše boraca protiv nacizma i fašizma, ali i najviše žrtava u Evropi.

Izaslanik predsednika Josipovića i njegov savetnik za veterane Predrag Matić Fred rekao je da je antifašistički pokret u Hrvatskoj imao uporište u širokim narodnim masama, a da njegovo značenje nije samo u vojnim uspesima, nego i uspešnoj organizaciji narodne vlasti posle rata 1945.

"Hrvatski narod svrstao se na stranu pobednika u Drugom svetskom ratu obezbedivši svoju državnost i suverenost u bivšoj državnoj zajednici koja je prethodila stvaranju moderne hrvatske države", izjavio je Matić.

Predsednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Vesna Čulinović Konstantinović, kao i ostali govornici, naglasila je veliki doprinos antifašista Hrvatske u pobedi savezničke koalicije, s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobednika u Drugom svetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države.

Prisutnima su se obratili i ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markarijan koji je podsetio na ulogu Sovjetskog saveza u borbama i žrtvama Drugog svetskog rata, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao da je hrvatski glavni grad ostao antifašistički iako su je bilo pokušaja da od njega bude stvorena tvrđava nacizma.

Prisutni na skupu Zagrebu su aplaudirali na pominjanje imena komandanta Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ), maršala Josipa broza Tita (1892-1980) kao i sadašnjeg i bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića i Stjepana Mesića koji su Moskvi na ruskom obeležavanju Dana pobede.

Akademiji je osim bivših boraca i članova SABAH prisustvovao velik broj državnih zvaničnika, političara, javnih ličnosti i diplomatskok kora, među njima i ambasador Srbije Stanimir Vukićević.

2024 © - Vesti online