Utorak 01.09.2015.
13:19
Vestionline

Najstariji Kuran stariji od Muhameda?

Reuters/M.A-S.
Stručnjaci se plaše da bi ovo otkriće moglo da uzdrma islamsku teologiju

Starost stranica takozvanog "Birmingemskog Kurana" procenjivali su stručnjaci sa Univerziteta u Oksfordu, a rezultati su posebno iznenađujući kada se uzme u obzir uvreženo verovanje da je Kuran dugo bio prenošen usmenim predanjom, pre nego što je prvi put zapisan.

Ovaj, za sada, najstariji Kuran sadrži i stranice koje je mogao da ispiše neko ko je lično poznavao i bio savremenik proroka Muhameda. Napisan je negde između 568. i 645. godine.

- Prema islamskoj tradiciji, prorok Muhamed je između 610. i svoje smrti - 632. godine, doživeo otkrovenja koja su osnova Kurana - rekao je profesor Nadir Dinšou sa Univerziteta u Birmingemu.

- U to vreme, božanska poruka još nije bila ispisana u obliku knjige. Otkrovenja su bila sačuvana u sećanjima ljudi, a delovi su bili pisani na pergamentu, kamenu, palminom lišću i lopaticama kamila - dodaje ovaj profesor.

Birmingemski Kuran otkriven je zajedno s mlađom kopijom koja je nastala negde u sedmom veku. U Birmingemu su završili negde oko 1920. godine, posle serije ekspedicija na Bliski istok početkom 20. veka, kada je sveštenik Alfons Mingana sakupio veliku količinu istorijskih dokumenata s Bliskog istoka.

2024 © - Vesti online