Utorak 01.09.2015.
11:54
Tanjug

"Ponosni smo na prijateljstvo sa Kinom"

Reuters
Predsednici Srbije i Kine: Tomislav Nikolić i Si Đinping

Sian, u provinciji Šansi, bio je kroz istoriju prestonica 13 kineskih dinastija.

- Na ovom mestu pred očima posetilaca oživljava drevna prošlost Kine. Dva i po milenijuma daleka, istorija blista u svoj svojoj lepoti i monumentalnosti. Veliko je nadahnuće biti među ratnicima i konjicom prvog kineskog cara ujedinitelja Đi Šihuanga - napisao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, jedinstvene skulpture simbol su ujedinjene i snažne drevne Kine koja i u naše vreme gradi civilizacijske vrednosti.

Savremen čovek tek u susretu sa ovakvim pričama iz davnina može da razume zašto će Kina i u budućnosti zadržati prestižnu ulogu u svetu, dodao je predsednik Srbije.

- Srbija je ponosna na svoje poslovično, trajno prijateljstvo sa Kinom od koje, kao i svi na našoj planeti, uči kako se sistemi vrednosti u modernom dobu oslanjaju i grade na nasleđenoj i brižljivo čuvanoj tradiciji - istakao je Nikolić.

Provincija Šansi smatra se jednom od kolevki kineske kulture i civilizacije, a njen istorijski muzej smatra se za jedan od muzeja sa najbogatijom kolekcijom u Kini.

Muzej je otvoren 1991. godine i u njemu je smešteno oko 370.000 predmeta koji datiraju od praistorijskog doba do 1840. godine. Muzej se prostire na 65.000 metara kvadratnih.

Inače, izgradnja snažnih gradskih zidina u Sianu bila je imerativ, a to je jedan od retkih kineskih gradova koji u svom centru ima potpuno očuvane gradske zidine, dužine skoro 14 kilometara.

2024 © - Vesti online