Utorak 01.09.2015.
07:49
Lj. Ivanović - Vesti

Tvrdo "njet" za srpskog fiću

Lažna obećnja: 500L ne ide na istok


- Protiv su bile Belorusija i Kazahstan, zbog čega je i ruski stav negativan. Pokušaćemo da do kraja godine ponovo o tome razgovaramo s ruskim zvaničnicima - rekao je srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

Rusija zateže jer bi zauzvrat tražila obavezu Srbije da uveze ruska vozila, ali to vlada u Beogradu ne želi. Ceo posao trebalo je da se obavi u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini koji su 2000. zaključili SR Jugoslavija i Rusija. Međutim, auto-industrija nije na spisku roba za slobodnu trgovinu.

Navodno, Moskva je izvoz iz Srbije doživela kao politički, a ne ekonomski posao. Rusija nema interesa, ali bi Srbiji izvoz značio pošto je proizvodnja modela 500L relativno zasićena, te kragujevačka fabrika zbog pada prodaje u SAD i na evropskom tržištu povremeno radi smanjenim kapacitetom.

Nemoguća misija

Izvor iz Vlade Srbije objašnjava problem izvoza u Rusiju.
- To bi bilo kao kad bi Italijani od nas tražili da uvozimo njihove automobile, ili one proizvedene u Fijatovim fabrikama u Poljskoj ili Turskoj, odnosno da stimulišemo i praktično plaćamo tamošnje radnike. Šta bi onda bilo sa kragujevačkom fabrikom i 3.000 zaposlenih u kompaniji - objašnjava izvor iz Vlade Srbije.
 

Problem za Beograd je i što su srpski političari u medijima podgrevali lažnu priču da izvoz u Rusiju samo što nije krenuo. Čak je i premijer Aleksandar Vučić, sredinom 2013. ustvrdio da će do kraja te godine u Rusiju biti izvezeno 10.000 primeraka 500 L.

- Tu kvotu smatramo samo početkom i nadamo se da ćemo je povećati - rekao je tada Vučić.
Ispostavilo se da se premijer preigrao ili da nije znao stav ruske vlade. A taj stav treba razumeti kao čisto ekonomski, jer Rusija razvija svoju auto-industriju, sama ili u kooperaciju sa inostranim proizvođačima. U toj grani industrije je zaposleno milion ljudi. Rusija štiti svoje tržište i radnike, isto onako kako to čine sve druge ozbiljne države i zato izvoz srpskog fiće u tu zemlju nije moguć.

2024 © - Vesti online