Utorak 01.09.2015.
06:44
A. Vučićević - Vesti

Skener protiv krađe beba

V. Sekulić
Bebe bezbednije u budućnosti

Značaj ovog uređaja uvideo je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je nedavno sa Lalovićem razgovarao o mogućnostima primene patenta. Lalović je odlučio da se obrati povereniku zbog njegovog angažmana u pružanju pomoći roditeljima koji tvrde da su im bebe ukradene po porođaju.

Ovaj patent ne bi pomogao da se reše stari slučajevi, ali bi mogao da spreči pojavu novih. Naime, prilikom porođaja ovim skenerom bi se uzimao otisak prsta majke i bebe, uz pismenu saglasnost majke. Mladi naučnik je došao na tu ideju tokom rada na doktorskoj tezi. Otisak prsta je najpouzdaniji metod, jer je to jedina biometrija koja se formira još u stomaku majke, i ne menja se do kraja života.

Lalović je tražio i dobio od nekoliko velikih porodilišta u Srbiji potvrdu vrednosti patenta i da se izjasne da li žele da primenjuju ovakav uređaj. Ova inovacija zaštićena je u Zavodu za intelektualnu svojinu, pa bi Lalovićev izum mogao da se izvozi u svet. Projekat je naišao na veliku podršku Udruženja roditelja nestalih beba.

Prema procenama Lalovića, prva faza realizacije projekta bi koštala oko 15.000 do 20.000 evra, a porodilišta bi taj uređaj koštao oko 200 do 300 evra. On ne traži nikakvu finansijsku nadoknadu, i rado bi svoj patent besplatno ustupio Srbiji. Od države jedino traži pomoć u međunarodnoj zaštiti patenta, koju on ne može da plati.

2024 © - Vesti online