Utorak 01.09.2015.
01:30
24sata.rs

Zaboravite na dijetu: Evo kako da smršate na duže staze

pixabay.com
Ne ograničavajte sebe, smanjite stres: Zaboravite dijetu, samo redukujte ishranu

Šarlot Markej, profesorka psihoologije na Rutger Univerzitetu, istraživala je ishranu i dijete poslednjih 15 godina i preporučuje moderniji pristup. Ona misli na one dijete koje smanjuju porcije, ograničavaju kalorije ili čak izbacuju potpuno određenu vrstu hrane sa menija, poput ugljenih hidrata ili one koja sadrži šećer.
 

- Velika količina naučnih dokaza nam govori da dijete ne promovišu dugotrajan gubitak težine. Zapravo, mnogi koji su bili na dijeti završe tako što se još više ugoje nakon završetka dijete - napisala je u nedavnom članku koji je objavila.

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da dijete zapravo čine da se ugojite. Kada držimo dijetu osećamo se lišeni hrane, i tada većina može da ispadne iz režima. To vodi do onog "ma šta ima veze“ efekta, kojim je ruši dijeta. Studija iz 2010. godine demonstrirala je ovaj efekat: Oni na dijeti koji pojedu parče pice imaju veću tendenciju da pojedu više kolačića nakon pice od onih koji ne drže dijetu a pojeli su istu količinu pice.

Kompletno eliminisanje tera nas da želimo to još više da jedemo. Pokušavanje da izbacimo određene namirnice iz ishrane zapravo čini da želimo da ih jedemo što više. Iako zvuči čudno, dozvoljavanje sebi da jedete "tabu“ hranu može da vam dozvoli da zapravo izgubite kilograme na duže staze.

Studija iz 2012. godine na primer, podelila je grupu od 193 osobe na dva dela i jednoj grupi je dala da jede niskokaloričan doručak dok je druga grupa jela normalan obrok koji je uključivao i dezert. Nakon 4 meseca, u obe grupe su izgubili istu kilažu, ali u naredna 4 meseca, grupa koja je jela niskokaloričan obrok povratila 11 kilograma na prvobitnu kilažu, dok je grupa koja je jela dezert smršala još 6 kilograma.

Dijete izazivaju stres. Trošimo mnogo energije misleći na to šta smemo ili trebamo da jedemo, a studije su pokazale da oni koji su na dijeti imaju problema da uče nove stvari i rešavaju probleme. Istraživanje 2010. u kome su ženama redukovali unos kalorija pokazalo je da su one imale povišen nivo kortizola, hormona stresa.

Pa, da li je dijeta najbolji način da izgubite kilograme? Odgovor je da se držite malih promena.

- Jednostavna i gradaciona promena u vašoj ishrani je najbolji način da izgubite željene kilograme, a da ostanete zdravi - rekla je Markej.

2024 © - Vesti online