Nedelja 09.05.2010.
16:22

Holder: Iza neuspelog napada na Tajms skveru stoje talibani



Tajms skver je 1. maja uveče bio evakuisan pošto je na njemu otkriven parkiran automobil-bomba. U vozilu su pronađene tri propan-boce, pirotehnički materijal, dve kante sa 19 litara benzina, dva sata na baterije i električna žica.


Glavni osumnjiceni je američki državljanin pakistanskog porekla Fajsal Šahzad, koji je uhapšen u ponedeljak, a Holder je rekao da se u istrazi saznalo da je Šahzad radio po nalogu talibana, koji su pomogli i verovatno finansirali poduhvat.


"Znamo da su pomogli da se to lakše obavi. Znamo da su verovatno pomogli finansiranje i da je Šahzad radio po njihovom uputstvu", kazao je Holder.


On je dodao da ništa ne govori da je pakistanska vlada znala za taj napad i da su SAD zadovoljne dosadašnjom nivoom saradnje sa pakistanskim vlastima.


Ova Holderova izjava nije u skladu sa dosadašnjim navodima, s obzirom da su predstavnici njujorške policija izjavljivali da, prema raspoloživim dokazima, ne mogu da potvrde da neka islamistička teroristička organizacija stoji iza toga.


U prvim reagovanjima istraga je navodila da je eksplozivni mehanizam, iako smrtonosan, napravljen vrlo amaterski i preovlađivalo je gledište da je Šahzad delovao sam.


Šahzad je uhapšen u ponedeljak na njujorškom aerodroomu, kada je već ušao u avion na liniji za Katar. On je u istrazi, kako se navodi, bio vrlo kooperativan.

2024 © - Vesti online