Ponedeljak 31.08.2015.
11:39
Tanjug

Posle Rusija - Kina: SAD planira sankcije Pekingu

Reuters
Šta ovaj Obama ima protiv nas: Si Đinping i Vladimir Putin

Američki dnevnik navodi da se paket sankcija sprema za "one kineske kompanije i privatna lica koje imaju korist od sajber krađe američkih trgovinskih tajni".

Očekuje se da odluka bude donesena u naredne dve nedelje, prenosi Sputnjik.

- Uvođenje ovakvih sankcija biće ozbiljno intenziviranje javnog odgovora od strane američke administracije na porast talasa sajber ekonomske špijunaže koju su inicirali kineski hakeri koji, kako kažu američki zvaničnici, kradu sve - od projekata nuklearnih stanica do poverljivih podataka energetskih kompanija - precizira američki dnevnik.

"Vašington post" navodi da će "svaka slična akcija biti posebno osetljiva za odnose između dve najveće ekonomije u svetu" pošto između Vašingtona i Pekinga "već postoji napetost" po jednom broju pitanja, uključujući situaciju u Južno-kineskom moru i napore Kine da devalvira nacionalne valute u pozadini nedavnih potresa na tržištu.

SAD su više puta javno optuživale Kinu i Rusiju da su "glavne sajber pretnje", pošto su u novembru 2011. godine saopštili da hakeri iz dve države najaktivnije pokušavaju da proniknu u zaštićene servere gde se čuvaju američke ekonomske i vojne informacije.

Kina je više puta odbacivala svoju umešanost u sve forme akcija u sajber prostranstvu i iznosila tvrdnje o američkim sajber aktivnostima na kineskom internetu.

2024 © - Vesti online