Ponedeljak 31.08.2015.
04:09
B. Božin - Vesti

Hitlerov voz izazvao zlatnu groznicu

Tanjug/AP
Jedno od podzemnih železničkih skladišta koje su nacisti sagradili u Poljskoj kako bi duboko pod zemljom tajno istovarali svoj tovar

Informaciju o tome je jednom Nemcu i jednom Poljaku dao na samrtnoj postelji starac koji je pre 70 godina pomagao Nemcima i učestvovao u sakrivanju voza. Njih dvojica su lokaciju u prisustvu advokata prijavili vlastima i zatražii nagradu za pronalaženje ove kompozicije.

Šta su to krili?

Nemačke trupe su za vreme Drugog svetskog rata u projektu pod šifrovanim imenom "Džin" sagradile čitav sistem podzemnih okana u krajevima koji se danas nalaze u jugozapadnoj Poljskoj, a njihova konkretna svrha nikad nije u potpunosti razjašnjena.

Ovo otkriće je podgrejalo legendu, koja se već decenijama održava u Poljskoj, od 120 do 150 metara dugačkom vozu punom zlata i dragulja koji su nacisti 1945. godine sakrili pred nadirućim sovjetskim trupama.

Poljski ministar kulture Pjotr Cuhovski je u petak u Varšavi rekao da je 99 odsto sigurno da je pronađeni voz jedna od oklopnih kompozicija iz vremena nacizma", ali nije želeo da navede gde je lokacija na kojoj je otkriven. On je upozorio na to da civilne osobe ne bi trebalo da se upuštaju u potragu za vozom, jer je moguće da je miniran.

Uprkos upozorenju, hobi-lovci na zlato su pohrlili u Valbržih. Mnogi se nadaju da bi mogli da dođu do velikog zlatnog plena, ali ima i drugih pretpostavki.

Tako 40-godišnji Marcin Drevs, koji već godinama pokušava da nađe legendarni voz, smatra da je moguće da su u vagonima sakriveni planovi za izgradnju nacističkih tajnih "čudotvornih oružja", koja je trebalo da promene tok rata, ali zbog brzine prodora ruskih trupa ih nije bilo moguće realizovati.

2024 © - Vesti online