Nedelja 30.08.2015.
10:27
Srna

"Zločinci iz OVK neće biti kažnjeni"

Srna
Prozvao Euleks: Milorad Trifunović

Na spisku nestalih i kidnapovanih bilo je 1.667 imena, ostala su još 532. Porodicama su do sada predati posmrtni ostaci 341 lica.

- Neprihvatljivo je da u poslednje četiri godine nijedna od devet identifikovanih lokacija na Kosovu i Metohiji ne samo da nije istražena nego nije ni obezbeđena - upozorava Trifunović.

Za to vreme, sve lokacije na teritoriji centralne Srbije na koje su, "makar i odoka" pokazali Albanci odavno su istražene.

- Uprkos naporima da stignemo do istine o sudbini nestalih i kidnapovanih Srba, međunarodne misije, OEBS i Haški tribunal nastoje da unište tragove i skinu odgovornost sa bivših vođa OVK i onih koji su 1999. godine preuzeli odgovornost za bezbednost na Kosmetu - precizira Trifunović.

Uz direktnu prozivku Euleksa zbog ćutanja o sudbini nestalih i kidnapovanih, Trifunović ocenjuje da ta organizacija "skriva istinu, jer se zna da su se funkcioneri samoproklamovanog Kosova, sa kojima oni danas sarađuju, bavili trgovinom ljudskim organima".

Pema njegovim rečima, KFOR je "ubijene Srbe sahranjivao na različitim lokacijama daleko od mesta u kojima su posmrtni ostaci nađeni".

- U velikom broju slučajeva tela su po nekoliko puta ekshumirana i sahranjivana na novim i novim lokacijama - objašnjava on.

Trifunović tvrdi da su pripadnici međunarodnih misija dokumentaciju odnosili u svoje zemlje, iako su bili u obavezi da je predaju komandi Kfora i vlastima Srbije.

- Pitamo ceo svet: Kako je moguće da su svi srpski komandanti policije i vojske i političari koji su 1998. i 1999. godine branili svoju zemlju izvedeni pred Haški tribunal, a da iz redova OVK i Albanaca nije odgovarao niko - navodi Trifunović za Srnu.

On u ime porodica nestalih traži da vlasti Srbije pokrenu inicijativu kod EU da se pod hitno donese odluka o zaštiti svedoka zločina počinjenih nad kosmetskim Srbima i nealbancima.

Trifunović podržava prijelog premijera Srbije Aleksandra Vučića da se ustanovi dan sjećanja na žrtve.

2024 © - Vesti online