Nedelja 30.08.2015.
05:09
J. L. Petković - Vesti

Srbe brane suzavcem

A. Čukić
Đakovica i dalje zabranjeni grad za Srbe

Možda jeste veliki korak ka civilizacijskoj tekovin,i verskoj i slobodi kretanja, što su Srbi iz Đakovice konačno mogli da proslave Veliku Gospojinu u rodnom gradu (u čemu su do sada bili onemogućeni), ali ni intervencije stranih ambasada u Prištini, ni kosovska policija nisu mogli da spreče da se demonostracije i ovaj put ne otrgnu kontroli. Osmesi za svetske kamere ne znače ništa, jer je briselski proces pao na prvom testu.

Srbi su u Đakovicu ušli u hram uz jake bezbedonosne mere. Dok se služila liturgija u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, grupa Albanaca probila je policijski kordon, a ka pravoslavnom hramu poletele su petarde i crvena farba. Vikali su "Srbija ne može da prođe". Policija je demonstrante smirila suzavcem.

U Prištini, aktivisti radikalnog Samoopredeljenja izveli su performans rušenja improvizovanog zida sa mapom Kosova i natpisom "Zajednica", a njihov lider Aljbin Kurti poručio je da "Sa Zajednicom na vratima i borba je na vratima," podvlačeći da je "uskoro neizbežan novi rat".

Međunarodna zajednica u Prištini ovaj komentar je oćutala. Momčilo Trajković, lider SPOT-a i član Srpskog nacionalnog foruma kaže da su ovakve reakcije očekivane.

- Epilog igrarija koje se odvijaju u Briselu je isti. Politička opozcija i deo albanskog naroda niti priznaje niti pristaje na dogovor, dok drugi deo pristaje, ali ga u dubini duše ne prihvata. Mislim da će se sa ovakvim napadima i retorikom nastaviti, samo se nadam da će to biti bez većih posledica i da će neko biti tu da zaštiti Srbe - kaže za "Vesti" Trajković.

Poslanik u Skupštini Srbije iz SNS-a i bivši gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić ističe da su povodom četiri nova sporazuma iz Brisela kosovski Albanci morali da učine više ustupaka nego što su bili spremni.

- Verovatni razlog je da više nisu miljenici Zapada i da su ovim sporazumima platili cenu dugog odbijanja da usvoje Zakon o specijalnom sudu koji treba da se bavi zločinima OVK. Otuda ne treba da čude najnoviji napadi na Srbe u Đakovici, preteće poruke i pozivi na nasilje koji dolaze iz Samoopredeljenja. Sve to pokazuje da je put do pomirenja i istinske normalizacije odnosa između Srba i Albanaca dug i da se još ne može govoriti o tome da Srbi na KiM imaju ista prava kao Albanci - zaključuje Pantić.

Krivična prijava za "divljake"

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović pozvao je gradonačelnicu Đakovice da oštro osudi napad na Srbe. On je podsetio da je, dok je bio ministar za povratak u kosovskoj vladi, u Đakovici podneta krivična prijava zbog toga što je izgovorio reč "divljaci".

Kako kaže, on očekuje da će Đakovčani i sada biti jednako ažurni i podneti krivične prijave protiv napadača, ističući da je napad imao za cilj da ponovo ponizi i povredi Srbe proterane iz tog grada, kao i da odražava nivo demokratije, slobode i manjinskih prava koja postoje u ovom, inače, etnički čistom gradu.

Novina u neizostavnim demonstracijama i napadima koji prate svaki odlazak Srba u Đakovicu, je da je policija uhapsila jednog demonstranta. Do sada to nije bio slučaj, niti je poznato da je iko procesiuran zbog kamenovanja i napada na Đakovčane proteklih godina.

2019 © - Vesti online