Subota 29.08.2015.
13:19
Tanjug

Hrvatski nadpiskup traži referendum o pozdravu "za dom spremni"

Tanjug
Nadbiskup Želimir Puljić

Nemački nedeljnik je objavio vest o izjavi predsedavajućeg biskupske konferencije Hrvatske, nadbiskupa Želimira Puljića, koji je predložio referendum o ponovnom uvođenju u vojsku fašističkog pozdrava "za dom spremni", pod naslovom "Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu". Taj pozdrav su koristile hvratske ustaše, koje su bile povezane sa Hitlerovom Nemačkom i on je od tada zabranjen.

"Neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše", navodi "Cajt".

List, međutim, podseća da je Grabar Kitarović odbila inicijativu jedne grupe konzervativnih političara o ponovnom uvođenju pozdrava u vojsku, a tokom fudbalskih utakmicama taj se pozdrav, kako se navodi u tekstu, gotovo uvek skandira. Nedeljnik podseća da se u junu, za vreme kvalifikacione utakmice protiv Italije u Splitu, mogao da vidi kukasti krst, koji je bio iscrtan na travi fudbalskog terena na Poljudu.

Posle jedne utakmice sa Norveškom, raspravljalo se i o isključenju hrvatske fudbalske selekcije sa evropskog prvenstva, podseća nedeljnik i dodaje da je Hrvatska od 2009. godine član NATO i od 2013. godine Evropske unije.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od hrvatske predsednice i lidera HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni".

2024 © - Vesti online