Subota 29.08.2015.
10:49
Srna

Rehabilitovan kralj Petar Drugi Karađorević

wikipedia.org
Kralj Petar II Karađorđević 1941. godine

Rešenje o rehabilitaciji doneseno je 10. jula, ali je morao biti ispoštovan zakonski rok za eventualne žalbe od mesec dana, kojih nije bilo pa je nekadašnji vladar pravosnažno rehabilitovan.

Zvanično rešenje o tome u najskorije vreme treba da dobije i advokat Đorđe Đurišić, pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, sina rehabilitovanog Petra Drugog, prenose mediji.

Jedan primjerak rešenja o rehabilitaciji biće dostavljen i Agenciji za restituciju, čime će moći da se nastavi postupak odlučivanja o zahtevu za povrat imovine naslednicima Karađorđevića.

Knjeginja Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, rekla je da je i bilo vreme da svi Karađorđevići budu rehabilitovani i da je pobeda pravde najvažnija u jednoj zemlji koja pretenduje da bude "mudra demokratija".

Zahtev za rehabilitaciju podnijela je 2. februara upravo Agencija za restituciju, a s obzirom na to da su zakonom iz 2001. Karađorđevići rehabilitovani, sud je trebalo da donese samo rešenje o tome, a ne i da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju.

Godine 2001. ukinut je Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, koji je potpisao Ivan Ribar, a kojim su porodici Karađorđević oduzeti državljanstvo i imovina.

2024 © - Vesti online