Petak 28.08.2015.
22:47
Z. Gligorijević - Vesti

Seoski zapis o ličnom trošku

Z. Gligorijević
Seoska proslava

- Važno je da smo na dan Svetog Stefana obeležili ovo sveto drvo. Bilo bi dobro kada bi se u selu sagradila i crkvica, jer je sva okolna sela imaju. Možda je to ljudima nemoguće, ali Bogu nije. Ne mora da bude velika, ali srazmerna veličini sela. Šteta je što mnogi ne znaju ni gde se nalaze naše svetinje, ali znaju gde je katolička katedrala u Bernu - kazao je za "Vesti" protojerej Blaža Ivković.

Srđan Aleksić sa suprugom Leticom, sinom Filipom i ćerkom Marijom već 15 godina živi u Italiji. On je citirao i oca Tadeja, koji je rekao da nije greh ne znati tuđu pesmu, ali jeste ne znati svoju, zbog čega se on trudi da mladi očuvaju srpsku tradiciju. Manifestacije iz godine u godinu okupljaju sve više ljudi, ali je samo prve godine našao sponzore, dok je prošlogodišnju i ovogodišnju manifestaciju napravio o svom trošku.

Z. Gligorijević
Živojin Trifunović sa suprugom

- Predsednika opštine Žagubica 2013. godine pozvao sam da prisustvuje manifestaciji i da je eventualno pomogne finansijski. Niti je došao, niti me udostojio odgovorom. Prošle godine počeo sam da gradim veliku pozornicu. Dva dana pošto sam izlio beton, stiglo mi je rešenje da obustavim gradnju, a do sada bi ona bila i pokrivena - jada se Aleksić.

Jadranka Milovanović iz Panjevca, koja već 35 godina sa porodicom živi u Nojmartu, kaže da ovakve manifestacije uvek proprati, jer je podsećaju na detinjstvo i mladost.

Živojin Trifunović iz Žagubice kaže da ga ovakve manifestacije uvek dirnu, pa im je teško da se vrate u inostranstvo.

Z. Gligorijević
Srđan sa sveštenikom Blažom

- Otišli smo u beli svet za gorkom korom hleba i željni smo ovakvog druženja, folklora i naše muzike. Tamo se radi od jutra do večeri. Družimo se jedino za vreme odmora. Ovo što Srđan radi je izvanredno i svako selo bi trebalo da ima sličnu manifestaciju - kaže Žika, koji od 1973. godine živi u Beču.

- Kada sam 8. avgusta povodom svog rođendana svojim sugrađanima poklonio koncert Ace Lukasa i Ane Kokić, predsednik opštine Žagubica blatio me je na lokalnoj televiziji. Dijaspora je ogorčena na lokalne srpske političare. Zbog toga bi Vlada trebalo da iskoreni opštinske kriminalce koji gledaju samo da napune svoje džepove, a ne brinu o narodu.

Biznis na čekanju

Srđan Aleksić je nezadovoljan zbog administrativnih prepreka i glomazne i neefikasne birokratije.
- Jedan moj komšija vratio se iz Italije, prodao kuću koju je tamo kupio, uvezao mašinu za proizvodnju piva koju je platio preko 60.000 evra, napravio objekte, ali ni za dve godine nije uspeo da pokrene biznis u Srbiji, jer nije dobio dozvolu. Sada je cela porodica bez posla. Gde to ima - pita se Aleksić.

2024 © - Vesti online