Četvrtak 27.08.2015.
21:57
Tanjug

"Srbiji u Beču ukazana posebna čast"

Reuters
U društvu najmoćnijih žena Evropske unije: Aleksandar Vučić sa Angelom Merkel i Federikom Mogerini

Vučić je rekao za RTS da su jučerašnji i današnji dan važni za Srbiju, kao i da je potrebno da se pokaže kontinuitet u radu, ali i mnogo toga novog da se napravi.

- Ali, nekoliko važnih stvari danas smo čuli, pre svega oko rešavanja migrantske krize. Angela Merkel je pozvala svoje privrednike da ulažu u zemlje Zapadnog balkana, a Srbija je najveća, i mislim da i neke druge uslove pružamo najbolje, tako da možemo da očekujemo novi priliv nemačkih investicija - rekao je premijer Srbije.

On je kazao da mu je ukazana čast da se zajedno sa visokom predstavnicom EU Frederikom Mogerini i sa dva kancelara - austrijskim Vernerom Fajmanom i nemačkim Angelom Merkel obrati u ime zemalja Zapadnog Balkana.

- To je nešto što se ne događa često, ali govori o poštovanju koje Srbija danas ima u svetu - rekao je premijer.

Vučić je istakao da je za Srbiju važno da radi na ekonomskim reformama.

Iako su, kako kaže, mnogi bili skeptični prošle godine kada je u pitanju privredni rast u Srbiji i prognozirali čak negativan rast, danas su u Beču o Srbiji govorili u superlativima.

- Danas su i EBRD i Evropska investiciona banka i Svetska banka i svi koji su bili ovde danas govorili samo u superlativima o našoj zemlji i ja verujem da ćemo i ove infrastrukturne projetkte i sve druge stvari koje smo dogovarali umeti na najbolji mogući način i u najboljem mogućem interesu našeg naroda da završimo - rekao je Vučić.

Bez međusobne blokade na putu u EU

Zemlje zapadnog Balkana su se u Beču obavezale da neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, kao i da će uložiti veće napore za napredak u unutrašnjim reformama.

Deklaracijom Samita o zapadnom Balkanu u Beču zemlje učesnice su se obavezale da nesuglasice međusobne nesuglasice neće zloupotrebiti jedna protiv druge u procesu evropskih integracija, kao i privhataju podršku Evropske komisije u rešavanju bilateralnih sporova.

Prihvatajući sve što su zemlje regiona do sada učinile u popravljanju unutrašnje situacije, zaključeno je da je potrebno više napora kako bi se ubrzali domaći reformski procesi prevashodno kada je reč o vladavini prava, upravljanje privredom, i reforme javne administracije, kao i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Učesnici su se dogovorili da nastave sastanke u ovom formatu, kako bi se implementirala agenda dogovorena u Berlinu prošle godine i ona koja je proširena u Beču, a što bi ubrzalo i razne projekte koji su se pojavili između dva Samita.

Sve zemlje zapadnog Balkana čvrsto veruju da njihova budućnost leži u EU, a da napredak svake zemlje zavisi od individualnih napora da ispuni Kopenhagenške kriterijume i uslove iz procesa stabilizacije i pridruživanja.

2024 © - Vesti online