Četvrtak 27.08.2015.
17:12
Tanjug

Bojkot: Varufakis ne želi da učestvuje na "tužnim izborima"

Reuters
Posvetiće se obnovi demokratije u celoj Evropi: Janis Varufakis

- Ja neću da učestvujem na ovim tužnim izborima - rekao je Varufakis Rojtersu odgovarajući na pitanje o izborima, koji će se najverovatnije održati 20. septembra.

Partija grčkog premijera Aleksisa Ciprasa "Siriza" saopštila je da neće dozvoliti Varufakisu i drugima koji su glasali protiv programa pomoći da se kandiduju za parlament na listi "Sirize".

Varufakis je ranije uporedio Ciprasa sa helenskim mitskim junakom Sizifom koji gura kamen uzbrdo, ali koje se svaki puta skotrlja na njega, rekavši da taj kamen predstavlja mere štednje, koje su protiv zakona ekonomije i etičkih principa.

Varufakis (54) ranije je odbacio spekulacije da će se pridružiti ljevičarskoj partiji "Narodno jedinstvo" koja se odvojila od "Sirize" prošle sedmice, rekavši da poštuje tu stranku, ali da postoje fundamentalne razlike i da je njihov stav "izolacionistički".

On je rekao da želi da formira evropsku mrežu u cilju obnove demokratije, koja bi mogla da postane stranka, ali da je to još u fazi ideje, koja je do sada dobila dosta veliku podršku.

- Umesto nacionalnih partija koje funkcionišu samo na nacionalnom nivou to će biti evropska mreža - rekao je Varufakis.

2024 © - Vesti online