Četvrtak 27.08.2015.
14:24
Tanjug

Počeli nemiri na KiM? Protest Samopredeljenja zbog ZSO

Fonet/AP
Kao što su "obećali"...

Aktivisti radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje izveli su ispred zgrade Skupštine Kosova i vlade performans rušenja improvizovanog zida na kome je bila okačena mapa Kosova i natpis "Zajednica". Kako je javio portal Kosovalajv, zid je srušen kuglom iz ruku jednog aktiviste koji je na glavi nosio fotografiju srpskog premijera Aleksandra Vučića, dok su sa strane stajale osobe maskirane u liku kosovskog premijera i njegovog zamenika, Ise Mustafe i Hašima Tačija.

Aktivista ovog pokreta Valjdrin Ahmeti je rekao da ova akcija simbolično pokazuje šta će se desiti Kosovu ukoliko se dozvoli formiranje ZSO i dodao da će taj pokret učintii sve da se to ne dogodi. On je najavio nove slične akcije, proteste i demonstracije.

- Iz skandaloznog teksta sporazuma koji je potpisao Isa Mustafa, proizilazi da će zajednica (ZSO) biti jača od Vlade Kosova. Ova zajednica neće obuhvatati samo sever Kosova već i opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na teritoriji čitavog Kosova.

Ovlašćenja zajednice o pitanju policije, sudstva, obrazovanja, zdravstvene zaštite i budžeta, kao i kontrola jezera Gazivode, rudnika Trepče, Kišnice, Artane, Klokot banje i Brezovice, onemogućiće ekonomski i društveni razvoj i istovremeno defunkcionalizovati politički i institucionalni život ma Kosovu - rekao je.

Vučić "ruši" Kosovo, a pomažu mu Mustafa i Tači

Ahmeti se obrušio na srpskog remijera Vučića rekavši da su sada uništenje i disfunkcija Kosova u njegovim rukama, a da mu u tome pomažu Mustafa i Tači.

- Isa Mustafa i Hašim Tači su pokazali da su spremni da unište i disfunkcionišu Kosovo. Na nama građanima je da zaustavimo ovu zajednicu i da onemogućimo ovu vladu da bismo spasli Kosovo - rekao je.

Dvojica pristalica ovog pokreta, koji su bacali farbu na zgradu opštine Mitrovica u južnom delu grada, privedena su nakon što je prvo reagovalo obezbeđenje opštine, a potom i pripadnici Kosovske policije, javio je mitrovički Radio "Kontakt plus".

Pristalice Samoopredeljenje nosile su transparent na kojem je bilo ispisano "Ne priznajte Zajednicu", a do incidenta je došlo pred kraj protesta koji je održan ispred opštinske zgrade u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Na protest je bilo prisutno oko dvadesetak pristalica pokreta Samoopredeljenje i protest je završen bez većih incidenata.

2024 © - Vesti online