Četvrtak 27.08.2015.
14:04
Tanjug

Užas u Austriji: Pronađen mađarski kamion sa oko 50 mrtvih izbeglica

Tanjug/AP
Previše ih je bilo u kamionu, pa su se najverovatnije ugušili (Foto: Ilustracija)

Janoš Lazar je, na konferenciji za novinare, rekao da je verovatno da su žrtve ka zapadu išle uz pomoć Mađara.

Ističući da austrijska i mađarska policije rade zajedno da bi ustanovili ko je odgovoran za tragediju koja se desila, Lazar je naveo da i ovaj slučaj pokazuje kako se migrantska kriza pogoršala proteklih nedelja.

Portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je kamion pronađen na autoputu kod mesta Parndorf, navodeći da je u njemu "mnogo mrtvih ljudi".

On je dodao da zasad ne može da precizira broj pronađenih tela izbeglica, preneo je Rojters.

Tela izbeglica su pronađena u kamionu koji je bio pakiran u zaustavnoj traci kod mesta Parndorf, a uočili su ga zaposlenik u preduzeću za održavanje puteva "Asfinag".

Kamion je na tom mestu bio parkiran duže vreme, zbog čega su službenici "Asfinag-a" pozvali policiju, koja je otvarnjem vozila naišla na više desetina leševa.

Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil rekao je da je između 20 i 50 tela pronađeno u kamionu.

Već duže vreme austrijske valsti imaju probleme sa krijumčarima koji veliki broj izbeglica uguraju u kamione u kojima nemaju dovoljno vazduha.

Takođe svakodnevno se dešava da krijumčari na autoputu izbacuju veće grupe izbeglica, te često dolazi do saobarćajnih nesreća u kojima stradaju azilanti koji se kreću putem.

Na konferenciji za štampu, sazvanoj nakon stravičnog otkrića ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da je to "najstravičnija slika kako krijumčari rade".

- Danas je tužan dan. Ko još misli da su krijumčari dobronamerni pomagači izbeglicama više nema pomoći - poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je svom žestinom i bez tolerancije boriti se protiv krijumčara migranata i najavila je oštrije mere protiv krijumčarske mafije.

- Mafija mora znati da u Austriji nije bezbedna - naglasila je ona.

Ova tragedija, kako je dodala, pokazuje koliko je važno da se na spoljnim granicama uspostave prihvatni centri, koji bi sprečili krijumčare da rade, jer bi u tim ustanovama bile donete brze odluke ko su izbeglice a ko ekonomski emigranti.

2024 © - Vesti online