Petak 28.08.2015.
04:30
Srna

Kućna prašina dom za 9.000 raznih mikroba

unsplash.com
Naučnici kažu da ne brinemo, sve te živuljke u prašini ne mogu da nam škode

Otkriveno je da se tipovi bakterija i gljivica razlikuju u zavisnosti od toga gde se kuća nalazi, ko u njoj živi i da li u kući borave kućni ljubimci. Doktor Noa Fijerer, profesor koji je sproveo istraživanja, kaže da se radi o osnovnoj prirodnoj istoriji.

- Mi već izvesno vreme znamo da u našim domovima žive mikrobi. Sada analiziramo njihovo variranje u različitim staništima - rekao je on.

Volonteri iz 1.200 kuća iz SAD poslali su uzorke prašine istraživačima. Oni su skupljali prašinu i prljavštinu sa ivice iznad vrata, što je deo koji se obično zanemari prilikom čišćenja.

Genetskom analizom je utvrđeno da u prosečnom domaćinstvu živi više od 2.000 različitih gljivica, uključujući apsergilus, penicilijum, alternariju i fusarijum. Ipak, tačan sastav gljivičnog ekosistema zavisio je od lokacije kuće.

- Većina gljivica koje vidimo u kući dolaze iz područja van kuće. One u kuću ulaze preko naše odeće, ili kroz otvorene prozore i vrata - rekao je Fijerer.

Takođe, utvrđeno je da u prosečnom domaćinstvu ima oko 7.000 različitih tipova bakterija, u zavisnosti od toga ko živi u kući. Primećene su različite bakterije ako u kući žive samo muškarci ili samo žene, ili ako ima i kućnih ljubimaca.

Fijerer je rekao da ljudi uopšte ne treba da brinu zbog postojanja mikroba u kući jer su oni potpuno bezopasni.

2024 © - Vesti online